Τρίτη 8 Ιουνίου 2010

Δεν πρέπει να κόβεται αμέσως ο ομφάλιος λώρος

Δεν πρέπει να κόβεται αμέσως ο ομφάλιος λώρος

ΛΟΝΔΙΝΟ. Αμερικανοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η κοπή του ομφάλιου λώρου δεν πρέπει να γίνεται αμέσως μετά τον τοκετό, αλλά λίγη ώρα αργότερα, καθώς η μητέρα συνεχίζει να δίνει στο μωρό πολύτιμα βλαστικά κύτταρα. Συνήθως ο ομφάλιος λώρος αποκόπτεται σε διάστημα 30-60 δευτερολέπτων μετά τη γέννηση του μωρού.

Σύμφωνα με ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Νότιας Φλόριδας, ακόμη και μετά τη γέννηση η μητέρα συνεχίζει να τροφοδοτεί με αίμα και βλαστικά κύτταρα το μωρό, οπότε όσο περισσότερο παραμείνει ο λώρος ανέπαφος τόσο περισσότερο ενισχύεται ο οργανισμός του.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια του τοκετού ο πλακούντας και ο ομφάλιος λώρος συστέλλονται και στέλνουν αίμα στο νεογέννητο.

Ο ομφάλιος λώρος πάλλεται όσο διαρκεί η διαδικασία μεταφοράς του αίματος και μόλις σταματήσει η ροή του αίματος σταματούν και οι παλμοί. Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι γιατροί θα πρέπει να κόβουν τον λώρο όταν έχει ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία ώστε το μωρό να έχει λάβει όλες τις διαθέσιμες ποσότητες αίματος και βλαστικών κυττάρων.

Οπως αναφέρουν, η πλήρης απορρόφηση του αίματος από τον πλακούντα θα αποτελέσει ασπίδα απέναντι σε διάφορες ασθένειες, όπως για παράδειγμα η αναιμία, μία από τις πιο κοινές παθήσεις του αίματος η οποία προκαλείται από έλλειψη ερυθρών αιμοσφαιρίων.


6 σχόλια:

  1. Τι κρίμα να τα μαθαίνουμε ολα αυτα αφού έχουμε κόψει τον ομφάλιο λώρο... Ελπίζω αν έρθει με το καλό ένα δευτερο παιδάκι να τα καταφέρω! thanks για την ενημερωση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. επειδη το ειδα με τα ματια μου στο μωρο μου μπορω να σας διαβεβαιωσω οτι ειναι υπεροχο το συναισθημα να βλεπεις το λωρο να παλεται και προς το τελος να γινεται ασπρος και να σταματαει.Νιωθεις οτι του κανεις ενα ακομα μεγαααλο δωρο για την υπολοιπη ζωη του!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μαρία Ορφανίδου9.6.10

    Αχ το ήξερα αυτό αλλά εγώ τον λώρο τον είδα σε φωτό μόνο, όταν τον είχε βγάλει ο άντρας μου την πρώτη του φωτογραφία ανάποδα μόλις γεννήθηκε. Η μαία έσπευσε να τον κόψει με το που βγήκε, μη χάσει.Γκρρρ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολύ σημαντική πληροφορία,ελπίζω αν ζητήσω απο το γιατρο να το κάνει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος4.11.11

    Ψυχολογία μετά το κόψιμο του ομφάλιου λώρου.
    Ο άνθρωπος θέλει να είναι ελεύθερος ?

    Αν και τα πρώτα μας συναισθήματα καταγράφονται από την προγεννητική περίοδο, εμείς θα αναφερθούμε στην περίοδο της γέννησης. Το έμβρυο είναι δέσμιο με τον ομφάλιο λώρο από όπου τρέφετε και στην ουσία είναι δέσμιο με την ζωή του. Η τροφή είναι συνδεδεμένη με την ίδια την ζωή και αν αποκόψεις μια από τις δυο αυτές καταστάσεις η ισορροπία σπάει και επέρχεται το τέλος της ζωής. Ας θυμηθούμε την αρχαία Θεότητα Δήμητρα που υπήρξε αρχικά θεότητα της ζωής και εν συνεχεία και θεότητα της Γεωργίας δηλαδή της τροφής. Οι δυο αυτές καταστάσεις είναι αλληλένδετες και αλληλοεξαρτώμενες. Το έμβρυο τρέφετε από τον ομφάλιο λώρο με αποτέλεσμα να ζει.
    Τι γίνετε όταν έρθει η ώρα της γέννας? Το έμβρυο από την ασφάλεια και την ζεστασιά της μήτρας, από την δέσμια κατάστασή του που του προσέφερε ζωή, έρχεται σε ένα περιβάλλον σίγουρα πιο κρύο και σαφέστατα χωρίς τον ενεργειακό παλμό της μήτρας.
    Από την στιγμή που το έμβρυο έρχεται στο νέο του περιβάλλον και ενώ ο ομφάλιος λώρος συνεχίζει να δεσμεύει το έμβρυο, επέρχεται ραγδαία η συνέχεια. Έχετε πιάσει ποτέ ομφάλιο λώρο από νεογέννητο παιδί??? Ο ομφάλιος λώρος έχει ακόμη παλμό. Συνεχίζει να αποτελεί συνδετικό κρίκο για την ζωή του εφόσον χτυπάει κανονικά με παλμό. Θα μπορούσαμε να το μεταφράσουμε σαν γεγονός που δηλώνει ότι το έμβρυο είναι ακόμη δέσμιο. Τι γίνετε όταν το έμβρυο με το που γεννηθεί και εξέλθει από την ασφάλεια της μήτρας αυτόματα αποκοπεί από τον ομφάλιο λώρο που τρεφόταν και του έδινε ζωή. Τι γίνετε όταν ένα ψαλίδι κόβει κάποιο όργανο που συνεχίζει να έχει παλμό? Το έμβρυο απελευθερώνεται. Από τι όμως?
    Οι πρώτες εμπειρίες του ανθρώπου που καταγράφονται στην μνήμη του σχετικά με την ελευθερία του είναι σίγουρα αποκρουστικές. Αποκόβεται από την ζωή απότομα και βίαια γιατί αποκόβεται από την τροφή του. Μένει όμως ελεύθερος. Από δεσμευμένος.
    Η ελευθερία σαν αξία, τον άνθρωπο υποσυνείδητα, τον τρομάζει χωρίς να καταλαβαίνει στην ουσία την πηγή του συναισθήματος αυτού. Ελευθερία για κάποιους δηλώνει απομάκρυνσή. Απομάκρυνση από τι ? Εν συνεχεία η απομάκρυνση σχετίζεται με αποκοπή και η αποκοπή από μόνη της γεννάει μελαγχολικά συναισθήματα.
    Υπάρχει λοιπόν μια βαθιά αιτία που η αποκοπή , η απομάκρυνση και η ελευθερία σχετίζονται μεταξύ τους και αποτελούν αιτία φόβου. Φόβο για κάτι άγνωστο και μοναχικό που προκαλεί ερωτηματικά και ανασφάλεια σχετικά με την επιβίωση του ατόμου.
    Η ελευθερία στην ουσία σχετίζεται με την εξέλιξή μας και όχι με την αποκοπή και την απομάκρυνση. Θα πρέπει να μεταλλάξουμε αυτήν την καταγραφή μέσα μας με το συναίσθημα ότι η ελευθερία μας προσφέρει πληρότητα και μας οδηγεί στην πορεία της ζωής μας.
    Ο ομφάλιο λώρος θα πρέπει να κόβεται ΜΟΝΟ και ΕΦΟΣΟΝ έχει σταματήσει ο παλμός από πάνω του που κατά μέσο όρο το χρονικό διάστημα είναι γύρω στην μια ώρα αφού το έμβρυο έχει γεννηθεί.

    Δέσποινα Παπαβασιλείου
    Ρεφλεξολόγος -Μητρότητα και Ρεφλεξολογία
    6938 307670
    despoinapapavasiliou@yahoo.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος13.12.11

    Μία Ώρα ? Τόσο πολύ ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή