Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

Σκέψεις για τον τοκετό

Ο γλυκός μου Μισέλ


Ελλάδα καλημέρα.Έιχα μια έντονη εσωτερική ανάγκη να γράφω στις έγκυες και στους γονείς απο τη στιγμή που έμεινα η ίδια έγκυος .Eκατσα λοιπόν τότε  γεμάτη συγκινηση στο πισι και ξεκίνησα. Γράφω πρωτη σειρα δευτερη σειρα , οραματιζομαι πως θα ονομάσω το μπλογκ.Τιποτα. Ξαναπροσπαθώ  και μου έρχεται ζαλάδα. Ξανα , ανακατωσούρα. Η έμπνευση με είχε αφήσει. Το παιδί δεν θέλει;Το σώμα μου λειτουργεί σε κατώτερα εδάφη;Ίσως συνωστίζονται τα ρεύματα της ενεργειας μου στην περιοχη της κοιλιάς ίσως η αιμάτωση για τις ανάγκες του μωρού υπερτερεί όλων των άλλων οργάνων ...που να τρέχουμε τώρα στον εγκέφαλο σου λέει ...Αποδέχομαι τι λέει η διπλή μου πια υπόσταση και αναβάλλω τη δημιουργία αυτού του χώρου για τον επόμενο Απρίλιο έχοντας πια το γιο μου στην αγκαλιά μου.Τον γιο μου...τι όμορφα που ακούγεται.
(Ξέχασα να σας πω οτι πριν τη συνάντηση με τον Οντάν είχα μια ακατανόητη ασταμάτητη θέληση να μάθω γιατι γέννησα τόσο δύσκολα. Πολλοί προσπάθησαν κλασσικά να με μειώσουν και να με αποθαρύνουν αλλά εγώ εκείιιιιιιιιιι. Και είμαι πλέον σίγουρη οτι κάθε γυναίκα το χρειάζεται αυτό. Να μάθει το γιατί ,να μην κατηγορήσει ούτε τον εαυτό της ούτε κανέναν ,  να χαλαρώσει και να συνεχίσει...  Ειδικά αν είναι να προχωρήσει σε μια δεύτερη εγκυμοσύνη...)
Σχεδόν να χρόνο μετά βρίσκομαι στο Βόρειο  Λονδίνο . Μια ομάδα γυναικών απο όλο τον κόσμο θα συναντηθούμε με τον Μισέλ Ονταν. Μια συνομοταξία αγάπης θα δακρύσουμε  ακούγωντας τον μαιευτήρα του αιώνα και θα δώσουμε όρκο καρδιάς να διασπείρουμε το λόγο του στα μήκη και στα πλάτη. Έτσι απλά. Με τα πόδια πάνω σε ένα καναπέ και ένα φλιτζάνι τσάι στο χέρι.Αυτός είναι απέναντι μας και δίπλα του η Λιλιάνα χαμογελαστή να μας περιγράφει πως όντας έγκυος στο δεύτερο παιδί γνώρισε τον "Μισέλ". Η γυναίκα που στεκόμενη δίπλα του ως doula θα συνοδευσει χιλιάδες γυναίκες στην απόκτηση του παιδιού τους απλά πιστεύοντας στον εαυτό τους .Απλά!

Με διαβαζεις αγαπημενη μου και το χέρι σου ισως να χαιδευει την κοιλια σου . Εκει βρισκεται ενα πλασματάκι που συνομα θα συναντηθειτε. Το πιο πιθανο ειναι να μη μου δωσεις σημασια γιατι ετσι γινεται παντα ο τοκετος ειναι ενα σχολειο που αφου το περασεις παιρνεις το πτυχιο . Θα ανακαλυψεις πραγματα για τον εαυτο σου που δεν ηξερες.Θα συνειδητοποιήσεις ότι όλα όσα είχες φανταστεί και όλα όσα πιστευες δεν ισχύουν πια. Θα αλλάξει όλο σου το είναι .Το ίδιο θα γίνει και με τον τοκετό σου. Μάλλον δεν θα έχει καμία σχέση με οτιδήποτε έχεις φανταστεί...
  Θα σε καλωδιώσουν για να ρίξουν  στο αιμα σου τη συνθετικη ωκυτοκινη που θα διακοψει την πιο σημαντικη ορμονη για τη λειτουργια τοκετου του θηλασμου , του έρωτα και της αγάπης. Θα σου πουνε να περπατας , να ανεβοκατεβαινεις να κανεις αναπνοες . Θα σε απομακρυνουν απο τον αρχετυπο αυθορμητισμο της υπαρξης σου και θα σε απομακρυνουν απο την επικοινωνια με το παιδι σου . Θα σου μιλανε για να διακοπτουν στην πιο σημαντικη για την εκβαση του τοκετού   ένωση  σας. Θα σου σπασουν τα νερα για να επεμβουν στην υπερφυσική διασταση που θα εχεις μπει με το μωρο σου για να επιστημονικοποιησουν την υπαρξη τους διπλα σου. Δεν το κανουν με δολο , αυτη ειναι η ανθρωπινη υπαρξη , με αγαπη και διαθεση να σε διευκολυνουν θα επεμβουν στη μοναδικη στιγμη της ζωης σου που θα χρειαστει να μεινεις ολομοναχη.
 Ομως οι ορμονες του τοκετου εκκρινονται απο το κεντρο του συναισθηματος του υποθαλαμου του εγκεφάλου.Παρόλα αυτά θα σε βάλουν να σκέφτεσαι και να απαντάς σε ερωτήσεις ώστε να λειτουργείς με το κέντρο της λογικής που διακόπτει το άλλο κέντρο,"μοναδικό εργαλείο " μή πόνου.
Θα σε βαλουν να ξαπλωσεις σε μια αβολη για την συναντηση σας σταση . Ξαπλωμενη στη σταση σου δε θα δωσεις την ευκαιρια της ευκολης διοδου στο μωρο . Θ α σου ερθει να πιαστεις απο ενα κρεββατι και να σταθεις στα γονατα , θα σου ερθει να σταθεις στα τεσσερα για να ανακουφισεις και τη μεση σου θα σου κοπει καθε αυθορμητσμος του κορμιου σου που θα προσπαθει να σου φωναξει πως να το τοποθετησεις για να βγει το μωρο . Ομως δε θα σε αφήσουν γιατι ειναι πολιτιστικο φαινομενο σε ολο τον πλΑΝΗΤΗ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΝΑ ΕΠΕΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΟΝ ΤΟΚΕΤΟ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ . Οι γάτες , τα σκυλακια οι αγελάδες και όλα τα θηλαστικά εχουν την τυχη να τις αφησουν μονες τους σε απολυτο σκοταδι για να εκκρινουν τις ορονες του τοκετου και να αφησουν τη φυση να αναλαβει το αιωνιο εργο της.Με αγάπη και χωρίς πόνο, μόνες τους. Ποσες επιπλοκες αραγε να υπαρχουν σε αυτα τα ζωα? Φανταζομαι οτι δε θα συγκρινεται το ποσοστο με αυτο των συγχρονων μαιευτηριων με τη σουπερ ντουπερ τεχνολογια που μπορει να απογειωσει ενα τζετ αλλα μπορει να διακοψει μια καθολα ακουσια και υπερφυσικη εμπειρια. Η ομιλια , το φως , η ανδρεναλινη, η ανασφαλεια και η ελλειψη ιδιωτικότητας ειναι εδω και χιλιαδες χρονια  τα παγκοσμια εμποδια της φυσιολογιας του τοκετου. Παρολα αυτα εδω και χιλιαδες χρονια τα πολιτιστικα αρχετυπα των παραδοσεων των λαων επιβαλλουν στην γυναικα να εμποδισει καθε φυσικη αρα και τελεια ροη που μπορει να παρει μια ροδα που γυριζει, Αν αφησεις μια ροδα στην κατηφορα να κυλισει προς οποια κατευθυνση θελει θα παρουσιασει επιπλοκες? Ποτε ? Οταν καποιος επεμβει στην πορεια της απλά θα πέσει και θα σταματήσει...
Θα μου απαντησεις οτι εσυ χρειαζεσαι το περιβαλλον του χειρουργειου για να νιωσεις ασφαλεια . Θα συμφωνησω μαζι σου και θα σου προτεινω να αναχωρησεις απο το σπιτι σου σε οσο πιο προχωρημενο τοκετο μπορεις για να διασφαλισεις τις υπολοιπες παραπανω μεθοδους μη διακοπής της φυσιολογιας του τοκετου.
Από την άλλη θα σου πώ πως δε μου αρέσει να σου λέω τι να κάνεις αλλά δε μπορώ να ακούω να λένε σε γυναίκες
-Είσαι ηρωίδα που γέννησες στο σπίτι...
-Εσύ είσαι ηρωίδα που πας και μπαίνεις στο στόμα του λύκου γιατί φοβάσαι μη σε φάει...

5 σχόλια:

  1. Ανώνυμος17.1.11

    μπράβο κορίτσι μου, τα λόγια σου είναι τόσο απλά..απο την άλλη χρειάζεται τόσο πολύ δουλειά για να καταφέρουμε να ζούμε και να συμπεριφερόμαστε όπως μας έμαθε η μητέρα μας, η φύση..έτσι απλά..σε χαίρομαι..χαίρομαι που έχεις το θάρρος να πεις τα πράγματα όπως είναι και μάλιστα με τρόπο τέτοιο που που μιλάς στην καρδιά μας..
    σε πιάνει αηδία πλέον με όλες αυτές τις μαίες-μητέρες-γυναίκες(δήθεν) που έρχονται την ώρα του τοκετού με τρόπο ΑΚΟΜΨΟ και σ ενοχλούν και σου λένε οτι αυτή είναι η δουλειά τους.φτάνει πιά.εύχομαι να μπορέσω στο δεύτερο παιδάκι μου να πάω τουλάχιστον όσο πιο αργά μπορώ στην κλινική..
    ΕΦΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κλαίω...
    ο τοκετός στο σπίτι είναι ό,τι πιο φυσικό.. Δεν είμαι ηρωίδα... είναι σα να μου λες ότι επειδή καταπίνω το μήλο χωρίς να πνιγω ρισκάρω... ρισκάρω να περάσω απέναντι την Ακαδημίας ΧΩΡΙΣ να έχω ένα χειρουργό δίπλα μου να μου λέει "ευτυχώς που εχεις και εμένα... αλλιώς θα ρίσκαρες"
    Απλά τα πράγματα... ας μείνουμε ταπεινοί

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. μπραβο σου......!
    θα ηθελα πολυ να ειμαι σε αυτη τη συναντηση,
    για να του πω ευχαριστω!!!
    δικο του αρθρο διαβασα πριν γεννησω και κατι αλλαξε μεσα μου! ενιωσα εντονη τη γυναικεια μου φυση.....θα τα καταφερω ειπα....και ετσι εγινε.
    φυσικος τοκετος χωρις φαρμακα ...
    ειμαι πολυ χαρουμενη που εφτασε στα χερια μου νωρις αυτο http://www.cosmoanelixis.gr/articles/viewArticle.php?viewarticle=228&alang=2

    και αυτο
    http://www.youtube.com/watch?v=nZtYCHASqNM

    λατρευω το μλπογκ σου....οι πληροφοριες που δινεις ειναι πολυτιμες!
    σου στελνω τη θετικη μου σκεψη για καλη συνεχεια.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ευχαριστω παρα πολυ Χριστινακι.Δυστυχως διαβασα Ονταν Μετα τη γεννα αλλιως θα ειχα κατσει σε μια γωνιτσα μονη μου κ δεν θα μιλαγα σε κανεναν μεχρι να κατεβει ο Ταρζαν!Ετσι οπως το φανταζομουν αλλα ολοι με χλευαζαν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. αυτο το ηρωιδα που μου λενε και εμενα- μου γυριζουν τα ματια σου λεω Ευαγγελια

    ΑπάντησηΔιαγραφή