Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

Η Ολιστική απάντηση στην υπογονιμότητα


 
Μελετώντας το θέμα της γονιμότητας από τη γυναικεία πλευρά, παραθέτω μια σειρά αναρτήσεων σχετικά με το θέμα. Η 1η ανάρτηση με τίτλο Γυναικεία Γονιμότητα – 1 περιλαμβάνει αποσπάσματα από το βιβλίο που έγινε η αφορμή για την ύπαρξη του παρόντος ιστότοπου. Ακολουθούν αναρτήσεις από άλλες πηγές έντυπες ή ηλεκτρονικές προσανατολισμένες στην ολιστική αντιμετώπιση Νου – Σώματος όπως επίσης και στη χρήση της διατροφής σαν εργαλείο θεραπείας, πρόληψης και συνολικής ψυχοσωματικής ευεξίας του οργανισμού. Παρακαλώ αν έχετε υπόψη σας επιπλέον στοιχεία, πάντα από την πλευρά της ολιστικής αντιμετώπισης, συμπληρώστε το θέμα αναρτώντας στα σχόλια, ή στείλτε μου τις πληροφορίες να τις αναρτήσω ξεχωριστά..
Η μεταμόρφωση της στειρότητας

Η γονιμότητα επηρεάζεται από πολλούς διαφορετικούς παράγοντες, όπως η διατροφή και το περιβάλλον, αλλά στο 20 % περίπου των περιπτώσεων οι αιτίες είναι άγνωστες – δηλαδή οι ιατρικές εξετάσεις δεν μπορούν να εξηγήσουν το πρόβλημα. Η στειρότητα δεν είναι ποτέ μια τελείως ξεκάθαρη υπόθεση. Στη σύλληψη εμπλέκονται τόσο πολλοί σωματικοί, συναισθηματικοί και ψυχολογικοί παράγοντες, τόσο πολλοί, ώστε είναι γελοίο να προσπαθούμε να υποβαθμίσουμε τη γονιμότητα σε ένα θέμα χορήγησης της κατάλληλης ορμόνης στη σωστή στιγμή. Ένας ειδικός σε θέματα στειρότητας μου είπε πρόσφατα ΄΄Κάνω όλες τις υψηλής τεχνολογίας επεμβάσεις και ορμονοθεραπείες για να μείνει μια γυναίκα έγκυος. Όταν όλα έχουν ειπωθεί και πραγματοποιηθεί, πάλι δεν ξέρω ποια θα μείνει έγκυος και ποια όχι και γιατί. Έπειτα από τόσα χρόνια εκπαίδευσης, αυτός ο τομέας παραμένει ένα μεγάλο μυστήριο που δεν μπορώ να ελέγξω.΄΄

Η συμβατική ΄΄διαχείριση΄΄ της στειρότητας γενικά επικεντρώνεται στο σώμα ως μια ορμονική μηχανή και σε ένα μεγάλο βαθμό αγνοεί τους συναισθηματικούς, ψυχολογικούς, ακόμη και διατροφικούς παράγοντες που εκδηλώνονται σωματικά και ορμονικά. Όταν επικεντρωνόμαστε μόνο σε πολύ ακριβές και επιθετικές τεχνολογίες που διατίθενται αυτήν τη στιγμή για τη στειρότητα και ξεχνάμε τις καρδιές και τα πνεύματα όσων υφίστανται αυτές τις διαδικασίες, τα αποτελέσματα συχνά είναι απογοητευτικά και καταστροφικά.
Ψυχολογικοί παράγοντες

Σε προσωπικό επίπεδο, πολλές γυναίκες δεν μένουν έγκυες επειδή μέσα τους δεν το θέλουν πραγματικά – φοβούνται τις απαιτήσεις ενός παιδιού από αυτές. Η Caroline Myss εξηγεί ότι οι γυναίκες έχουν συγκεκριμένη ποσότητα ενέργειας στο δεύτερο τσάκρα. Αν π.χ. μια γυναίκα χρησιμοποιεί τη φιλοδοξία της για μια επιτυχημένη καριέρα και είναι ήδη πολύ απασχολημένη σε αυτόν τον τομέα, μπορεί απλώς να μην έχει αρκετά ενεργειακά κυκλώματα διαθέσιμα στο σώμα της για να συλλάβει, εκτός αν περικόψει άλλες υποχρεώσεις της. Πολλές στείρες γυναίκες δουλεύουν 60-80 ώρες την εβδομάδα και είναι εξουθενωμένες όταν προσπαθούν να κάνουν ένα παιδί…
Η σύλληψη ενός παιδιού είναι μια πράξη δοτικότητας κι όχι ένας μαραθώνιος τον οποίο προγραμματίζετε στο ημερολόγιό σας. Αρκετές μελέτες έδειξαν ότι η υπερβολική επικέντρωση στο στόχο απόκτησης ενός παιδιού μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την πρόωρη ωρίμανση των ωαρίων στις ωοθήκες και την απελευθέρωσή τους πριν να είναι έτοιμα για γονιμοποίηση. Θα ήθελα να τονίσω ότι η δουλειά ή η καριέρα δεν επηρεάζουν τη γονιμότητά σας – τα προβλήματα αρχίζουν όταν στην καθημερινότητά σας αρχίζει να υπάρχει η αντίληψη ότι είστε ανίκανη να καλύψετε τις ανάγκες σας, μια αίσθηση έλλειψης ελέγχου στη ζωή σας, η δυσαρέσκειά σας με τη δουλειά που κάνετε ή με αυτό που αντιπροσωπεύει στη ζωή σας, ή μια καριέρα που δεν είναι προέκταση της εσωτερικής σας σοφίας.

Όταν μια γυναίκα νιώθει εσωτερική σύγκρουση για τη γέννα, τα παιδιά ή τους περιορισμούς που αυτά θα επιφέρουν, μπορεί να οδηγηθεί σε στειρότητα. Μελέτες δείχνουν σαφή σχέση ανάμεσα σε αυτή την αμφιθυμία και τη στειρότητα.

Στειρότητα μπορεί επίσης να προκύψει όταν συμπεριφέρονται στην παντρεμένη γυναίκα σαν σε ένα εξαρτημένο παιδί. Συχνά αυτές οι γυναίκες έχουν νεανικά σώματα και πρόσωπα, είχαν δυσαρεστηθεί από την έναρξη του έμμηνου κύκλου τους, επιθυμούσαν να παραμείνουν παιδιά, ένιωθαν κατώτερες που ήταν γυναίκες ή τις υπερπροστάτευαν.

Οι σχέσεις μεταξύ συζύγων που δεν κάνουν παιδιά είναι κάτι που έχει επίσης μελετηθεί. Πολλές γυναίκες σε αυτές τις μελέτες είχαν μια πραγματική απέχθεια για την ερωτική επαφή. Είχαν χαμηλότερα επίπεδα οργασμού και ένιωθαν σεξουαλική δυσαρμονία με το σύντροφό τους. Όταν όμως αυτές οι γυναίκες βρήκαν καταλληλότερους συντρόφους έγιναν γόνιμες.

Η Niravi Payne, θεραπεύτρια που βοηθάει ζευγάρια να συλλάβουν μέσω τους προγράμματός της The Whole Person Fertility Program, αναφέρει μια σειρά πολύπλοκων ψυχολογικών, κοινωνικών και πολιτικών αλλαγών που οδήγησαν στην αλλαγή των σωστών αναπαραγωγικών μοντέλων που υπήρχαν 30.000 γενεές πριν από εμάς. Λέει ότι αυτή η καθυστέρηση της τεκνοποίησης – που συμβαίνει συνήθως στη μεσαία και ανώτερη τάξη – κατά 10-20 χρόνια μπορεί να φέρει την πιο ριζοσπαστική, εκούσια αλλαγή στον τρόπο ζωής όλων μας και αποτελεί ουσιαστικά φυσιολογική συνέπεια. Η ειρωνεία είναι ότι πολλές γυναίκες της εποχής μας έχουν την πρώτη τους έκτρωση στην ηλικία που πιθανόν η μητέρα τους είχε το πρώτο της παιδί. Η αναγνώριση του πώς αυτοί οι παράγοντες μπορεί να επηρεάζουν το παρόν της, είναι συχνά το πρώτο βήμα μιας γυναίκας να θεραπεύσει τη σχέση της με τη γονιμότητά της.

Πολλές γυναίκες έχουν ασυνείδητα απορροφήσει πεποιθήσεις για την εγκυμοσύνη, τη σεξουαλικότητα και την απόκτηση παιδιών που σε μερικές περιπτώσεις εμποδίζουν τη γονιμότητά τους. Για παράδειγμα μερικές γυναίκες είναι πολύ δυστυχείς με το σύντροφό τους αλλά φοβούνται να το πουν γιατί νιώθουν ότι δεν έχουν άλλη επιλογή. Άλλες άκουσαν από τις μανάδες τους ότι αν κάνουν παιδιά θα καταστρέψουν τη ζωή τους και ενθαρρύνθηκαν αντίθετα να αναζητήσουν σπουδές και μια καριέρα. Μετά υπάρχει και ο υποσυνείδητος φόβος του ΄΄να τα έχουμε όλα΄΄, καθώς οι μητέρες μας έμαθαν ότι μπορούσαν να έχουν οικογένεια ή καριέρα αλλά όχι και τα δύο… Για όλες τις γυναίκες λοιπόν που είναι πρόθυμες να ΄΄τα βρουν΄΄ με αυτές τις ασυνείδητες πεποιθήσεις υπάρχουν μεγαλύτερες πιθανότητες εγκυμοσύνης από τις αναμενόμενες.
Πρόγραμμα Νου-Σώματος για την ενίσχυση της γονιμότητας

Η προσέγγιση Νου-Σώματος στη γονιμότητα βασίζεται στην αρχή ότι η γνώση είναι δύναμη. Κι ότι μια αλλαγή στην αντίληψη, βασισμένη σε νέες πληροφορίες, είναι αρκετά ισχυρή ώστε να σας οδηγήσει σε αλλαγές στο ενδοκρινικό, ανοσοποιητικό και νευρικό σας σύστημα. Ανεξάρτητα από το τι σας έχουν πει για τη γονιμότητά σας, χρειάζεται να ξέρετε ότι η ικανότητά σας να συλλάβετε επηρεάζεται βαθιά από την πολύπλοκη αλληλεπίδραση μεταξύ ψυχοκοινωνικών, ψυχολογικών και συναισθηματικών παραγόντων, και ότι μπορείτε συνειδητά να δουλέψετε για να ενισχύσετε την ικανότητά σας να κάνετε ένα παιδί.

Το πρώτο πράγμα που χρειάζεστε είναι μια νέα γλώσσα. Ελάχιστε ταμπέλες είναι τόσο καταστροφικές για τις γυναίκες – και τους άντρες – όσο αυτή της στείρας. Χτυπά στην καρδιά της αυτοεικόνας και αυτοεκτίμησης και οδηγεί σε έναν τιμωρητικό εσωτερικό διάλογο. Πολλές νιώθουν ανεπαρκείς, ένοχες, υπόλογες για την κατάστασή τους και αυτό δημιουργεί ένα φαύλο κύκλο μέσα τους. Η λέξη στειρότητα ξυπνά εικόνες άγονης, ξερής γης που δεν καρποφορεί. Αν κουβαλάτε τώρα μια τέτοια ταμπέλα, προσπαθήστε να την αντικαταστήσετε με την εξής - ΄΄είμαι ένα αισθησιακό, ερωτικό, γόνιμο πλάσμα με πολλή αγάπη και φροντίδα για τους άλλους – πρόθυμη να τη δεχτώ και για τον εαυτό μου΄΄. Η εσωτερίκευση των συναισθημάτων που συνοδεύει αυτές τις λέξεις θα σας βοηθήσει να αλλάξετε την αυτοεικόνα σας – και τη φυσιολογία σας. Θυμηθείτε ότι η αλλαγή της αυτοεικόνας σας είναι μια διαδικασία, και όχι ένα γεγονός. Χρειάζεται χρόνο.
Βήμα 1ο. Δείτε την ευρύτερη εικόνα. Να ξέρετε ότι δεν είστε μόνη – εκατομμύρια γυναίκες χαρτογραφούν νέες περιοχές στην ισορροπία προσωπικής και επαγγελματικής ζωής.
Βήμα 2ο. Αν είστε άνω των 40 ετών και προσπαθείτε να μείνετε έγκυος, εξετάστε τον προγραμματισμό σας ότι ΄΄είστε πολύ μεγάλη΄΄. Υπάρχουν Ινδιάνες που μένουν έγκυες στα 50 τους, ακόμη και στα 60 τους – ίσως κανείς δεν τους έχει πει ότι τα ωάριά τους είναι πολύ ηλικιωμένα…
Βήμα 3ο. Κάντε τη σύνδεση μεταξύ των συναισθημάτων σας, της οικογένειάς σας και της γονιμότητάς σας. Τα μηνύματα που εσωτερικεύονται από την παιδική ηλικία επηρεάζουν τώρα την ικανότητά σας να συλλάβετε. Για να ξεκινήστε κατασκευάστε ένα εφιστόγραμμα – ephistogram –. Αυτό είναι ένα διάγραμμα του ψυχολογικού και φυσιολογικού οικογενειακού ιστορικού που απεικονίζει τα οικογενειακά μοντέλα και είναι μια παραλλαγή του γενεογράμματος που χρησιμοποιούν οι οικογενειακοί θεραπευτές. Για να το δημιουργήσετε, χρησιμοποιήστε το ίδιο διάγραμμα που θα χρησιμοποιούσατε σε ένα οικογενειακό δέντρο, αλλά βάλτε δίπλα σε κάθε όνομα όποια ασθένεια ή σωματικό σύμπτωμα είχαν και κάθε ψυχολογικό μοντέλο που θυμάστε, καθώς και τις πιθανές αναπαραγωγικές δυσκολίες τους. Αναρωτηθείτε τις εξής ερωτήσεις για κάθε μέλος.
1. Ποια μηνύματα πήρα από αυτό το άτομο για την απόκτηση παιδιών; Ήταν θετικά ή αρνητικά; Μήπως τα εσωτερίκευσα;
2. Τι με οδήγησε να πιστεύω για τη σύλληψη, την εγκυμοσύνη, τον τοκετό;
3. Υπήρχαν κάποια οικογενειακά μυστικά, όπως αποβολές ή κρυφές εγκυμοσύνες;
Η Niravi μας λέει ότι ΄΄η αληθινή ελευθερία από τον αρνητικό γονεικό προγραμματισμό έρχεται όταν σταματάμε να αρνούμαστε ότι τους μοιάζουμε. Αντίθετα το να αναρωτηθούμε αν νιώθουμε, σκεφτόμαστε και αντιδρούμε σαν τους γονείς μας είναι η αρχή του αποχωρισμού και της θεραπευτικής διαδικασίας. Όταν κοιτάμε με αυτό τον τρόπο τη ζωή μας, είναι ευκολότερο να φωτίσουμε την αμφιθυμία για τη σύλληψη από όσο υποθέτουμε. Και αυτό μας φέρνει στο επόμενο βήμα.
Βήμα 4ο. Δώστε ένα όνομα στην αμφιθυμία σας. Είναι φυσιολογικό να έχετε κάποια η αμφιθυμία για το αν θα κάνετε παιδί. Είναι πιθανόν να θέλετε πολύ ένα παιδί και να είστε συγχρόνως τρομοκρατημένη από αυτή τη διαδικασία. Γιατί να μην είστε; Θα αλλάξει οριστικά τη ζωή σας με τρόπους για τους οποίους δεν μπορείτε πραγματικά να προετοιμαστείτε. Η αμφιθυμία είναι πρόβλημα μόνο όταν δεν αναγνωρίζεται και δεν δουλεύεται. Οπότε αναρωτηθείτε και γράψτε το στο ημερολόγιό σας ΄΄γιατί δεν θέλω ένα παιδί;΄΄ Να είστε τελείως ειλικρινείς σε αυτή τη άσκηση. Π.χ. άλλες γυναίκες θέλουν παιδιά αλλά δεν θέλουν την εγκυμοσύνη, πιστεύοντας πως είναι πολύ οδυνηρή ή καταστροφική για τη σιλουέτα τους. Άλλες επιθυμούν μια εγκυμοσύνη αλλά δεν είναι σίγουρες για το πώς να αναθρέψουν ένα παιδί. Άλλες φοβούνται ότι θα φερθούν στα παιδιά τους όπως τους φέρθηκαν οι γονείς τους…
Βήμα 5ο. Μάθετε δεξιότητες βαθιάς χαλάρωσης, βαθιάς αναπνοής, οραματισμού και διαλογισμού. Όλα αυτά μπορούν να σας βοηθήσουν να έρθετε σε επαφή με την εσωτερική σας σοφία σχετικά με τη γονιμότητα. Η επίγνωση και η χαλάρωση είναι πολύ σημαντικές, αν θέλετε να υποβληθείτε σε θεραπείες στειρότητας υψηλής τεχνολογίας, μια και είναι ξεκάθαρο, ότι οι ανεπίλυτες και μη εκφρασμένες συναισθηματικές και ψυχολογικές εντάσεις έχουν σωματικές συνέπειες, που μπορεί να εμποδίσουν την αποτελεσματικότητα της θεραπείας. Όταν όμως επιλύεται μια συναισθηματική ένταση, αυξάνονται οι πιθανότητες εγκυμοσύνης.
Βήμα 6ο. Ζητήστε βοήθεια. Είναι πάντα ιδανικό να δουλεύετε με κάποιο σύμβουλο, είτε σε ομάδα, είτε ατομικά.

Τεχνητό και Φυσικό Φως
Η ζωή σε τεχνητό φως, χωρίς τακτικές εξόδους στο φυσικό φως, μπορεί να έχει αρνητικά αποτελέσματα στη γονιμότητα, επειδή το φως από μόνο του μας θρέφει. Πολλοί άνθρωποι αγχώνονται με τη δουλειά και δεν βγαίνουν πολύ. Η επιστημονική βιβλιογραφία για το φως και τους ανθρώπινους βιορυθμούς είναι εκτεταμένη. Για να είναι αποτελεσματικό το φυσικό φως χρειάζεται να πέφτει άμεσα στον αμφιβληστροειδή, χωρίς να μεσολαβούν γυαλιά ή φακοί. Δεν χρειάζεται να κοιτάμε τον ήλιο, απλώς χρειάζεται να βγαίνουμε στο φως της ημέρας για τουλάχιστον 20 λεπτά κάθε μέρα.

Διατροφικοί Παράγοντες
Η διατροφή επηρεάζει κάθε ορμονική αλληλεπίδραση στο σώμα και οι επαρκείς θρεπτικές ουσίες είναι πολύ σημαντικές στην ανθρώπινη αναπαραγωγή. Η τυπική διατροφή που είναι πλούσια σε επεξεργασμένα τρόφιμα και φτωχή σε θρεπτικές ουσίες είναι το πλαίσιο κακής θρέψης τη στιγμή της σύλληψης. Μελέτες έδειξαν ότι η λήψη Βιταμίνης C – σε μια μελέτη 500 mg κάθε 12 ώρες – και συμπλήρωμα ψευδαργύρου έχουν βοηθήσει στείρα ζευγάρια. Άλλες μελέτες έδειξαν ευεργετικά αποτελέσματα με συμπλήρωμα φολικού οξέος και Β12.

Αν μια γυναίκα έπαιρνε το χάπι, συνιστώ να πάρει μια καλή πολυβιταμίνη. Μάλιστα, δεδομένων των διατροφικών συνηθειών μας και τους άγχους της σύγχρονης ζωής, θα πρότεινα σε όλα τα ζευγάρια που προσπαθούν να συλλάβουν να πάρουν συμπλήρωμα πολυβιταμινών – μετάλλων.

Κάπνισμα, Ναρκωτικά, Αλκοόλ
Το κάπνισμα, τα ναρκωτικά και το αλκοόλ έχουν αρνητικά αποτελέσματα σε όλες τις φάσεις της αναπαραγωγής, από τη σύλληψη μέχρι και τον τοκετό. Οι γυναίκες που καπνίζουν έχουν μικρότερα ποσοστά επιτυχίας σε κάθε θεραπεία στειρότητας. Αν θέλετε σοβαρά να μείνετε έγκυος, ζητήστε βοήθεια για τους εθισμούς σας. Ο βελονισμός, διάφορα προγράμματα και θεραπευτές, βοηθούν πολύ σε αυτό το θέμα.

Όσον αφορά την ορμονική υποκατάσταση στην περίπτωση της χαμηλής προγεστερόνης, προτείνεται η ελάχιστη παρέμβαση όπως π.χ. 400-1.200 mg Βιταμίνης Ε καθημερινά, μερικά Βιοφλαβονοειδή και μια φυσική κρέμα προγεστερόνης 2% καθημερινά 3 εβδομάδες το μήνα. Αυτό μπορεί να γίνει για 3-6 μήνες και να γίνουν πιθανές προσαρμογές.

Η Σοφία του Γυναικείου Σώματος – Christiane Northrup, αποσπάσματα από σελίδες 509-522 και 660, εκδ. Φυτράκη 2005
Το κείμενο είναι από την Πέγκυ του http://womenswisdomgr.blogspot.com/
 

1 σχόλιο:

  1. Χαίρετε.

    Πολύ ενδιαφέρον το άρθρο που αναρτήσατε.

    Στους διατροφικούς παράγοντες που αναφέρετε, αξίζει να προστεθεί και το Κόρντισεπς.

    Ιδιαίτερα εδραιωμένο στην Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική ενώ πλέον υπάρχουν και μελέτες, οι οποίες επιβεβαιώνουν την δράση που έχει το Κόρντισεπς

    ΑπάντησηΔιαγραφή