Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2011

Ο θηλασμός της Μάνας Γης

Με αφορμή το δημόσιο θηλασμό που θα γίνει αύριο Κυριακή 6 Νοεμβρίου σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας δείτε λεπτομέρειες εδώ είπα να γράψω τόσες και τόσες σκέψεις που αφορούν σε αυτή τη μαγική λειτουργία μιας μάνας και ενός μωρού.

Μοιάζω να μην έχω θηλάσει αρκετά όταν ήμουν μωρό. Φαίνεται απο τον τρόπο που δάγκωνα τα στυλό όταν ήμουν στο σχολείο , απο το τσιγάρο που είχα αρχίσει και ευτυχώς έκοψα, από τα νύχια που δίνω μάχη για να σταματήσω να τα τρώω απο το φαγητό που πολλές φορές έχω ξεσπάσει πάνω του όλες τις εντάσεις.΄- Ναι δεν πάθαμε τίποτα κι εμείς που δε θηλάσαμε’ θα πουν πάρα πολλοί...και στο  χέρι θα κρατάνε το τσιγάρο ίσως .

Τον γιο μου τον θηλάζω ακόμα. Μου φαίνεται σαν όνειρο. Οτι δεν είμαι εγώ. Όταν μου δίνουν συγχαρητήρια νιώθω ότι απευθύνονται σε κάποια άλλη. Με θυμάμαι να τραβάω  το βλέμμα μου απο  θηλάζουσα μαμά με μεγάλο μωρό. Ναι το παραδέχομαι μου φαινόταν «κάπως». Το πέπλο της άγνοιάς με είχε σκεπάσει για τα καλά και το στήθος ήταν το σεξουαλικό υπονοούμενο μέσα από τη γυναικεία μπλούζα. Συνειδητοποιώ πόσο δυνατό είναι το λούσιμο του εγκεφάλου που έχουμε υποστεί όλα αυτά τα χρόνια απο τα περιοδικά  και τις τηλεοράσεις .Πόση δύναμη έχει η σεξουαλική εικόνα  που σε έχει πείσει εσένα και άλλα δέκα δις ανθρώπων; Αυτή η μαγική λειτουργία παραγωγής τροφής  μέσα στο ίδιο το σώμα έχει αντικατασταθεί απο μια λειτουργία σεξουαλικής τροφολαγνείας (δική μου λέξη...).Πραγματικά όλες οι γυναίκες έχουμε ‘γαλουχηθεί’ να πιστεύουμε οτι το στήθος μας είναι σεξουαλικό όργανο και μας φαίνεται απο παράξενο εως αδύνατο να  αντιστρέψουμε πλύση εγκεφάλου 2 σχεδόν αιώνων... Είμαι σίγουρη οτι τα όποια θέματα που είχα στην αρχή με το θηλασμό οφείλονται σε αυτή τη σύγχυση εικόνας .Τώρα για λεπτομέρειες δεν ξέρω να σας πω , ένας καλά διαβασμένος στο θηλασμό ψυχολόγος θα τα πει καλύτερα.

 Δεν είναι λίγοι οι μπαμπάδες που αδυνατούν να στηρίξουν την αγαπημένη τους σε αυτή την προσπάθεια του θηλασμού. Πολλές φορές την αποτρέπουν κιόλας χωρίς να συνειδητοποιούν τα βαθύτερα κίνητρα που τους οδηγούν σε αυτή την κίνηση.Το"δεν είναι εικόνα αυτή για τη γυναίκα μου" σκεπάζει υπερτερώντας το "ο θηλασμός είναι παντοτεινό εμβόλιο αγάπης για το παιδί μου". Τους καταλαβαίνω. Αν εμείς που έχουμε «παραχθεί» για αυτό δεν  καταφέρνουμε να επαναφέρουμε το ένστικτο φαντάσου οι άντρες πόσο μπερδεμένοι είναι. Σε συνδυασμό με τα συγγενολόια και τους φίλους , που όλοι έχουν άποψη ο θηλασμός και ειδικά ο μακροχρόνιος θηλασμός φαντάζει ουτοπία. Προσθέτοντας και την ντροπή που αισθάνονται πολλοί βλέποντας το ‘βυζί’ της γυναίκας τους , αδερφής , κόρης, φίλης , ξαδέρφης η κατάσταση εκτροχιάζεται και τα μωρά πέφτουν για ακόμα μια φορά θύματα των ανθρώπινων συμβάσεων. Πόση δύναμη να έχει μια μωρομάνα , να τα βάλει με το ίδιο της το ένστικτό , με όλο τον κύκλο της και με τα οικονομικά συμφέροντα των παιδιάτρων και των μαιών που τρέχουν με το μπουκάλι στο χέρι απο δωμάτιο σε δωμάτιο...Θα λυγίσει ... και θα κλάψει... Πάντα ήθελε να θηλάσει ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΤΗΝ ΑΦΗΝΟΥΝ!!!!Ο γυναικολόγος είπε να πάρει το χάπι του αποθηλασμού μετά την καισαρική.-Θα δυσκολευτείς να αποθηλάσεις κοπέλα μου.Πως θα πας στη δουλειά σε 6 μήνες; Ένα νεογέννητο ανθρωπάκι χτυπάει τις μπουνίτσες του στην αγκαλιά της καινούργιας μάνας. Δεν δοκίμασε ποτέ το πρωτόγαλα.

7 σχόλια:

  1. Ανώνυμος5.11.11

    Yogamama, με εκφράζουν απόλυτα όλα όσα έγραψες...Ο γιος μου θήλαζε ως 22 μηνών και όλοι οι γύρω μου εισέπραξαν με "ανακούφηση" το σταμάτημά του. Είμαι βλέπεις εγκυος κι ολοι "νοιάζονταν" για το καλό μου. Αν δεν υπήρχαν οι εντονοι πόνοι δε θα του το στερούσα του μικρούλη μου κι όταν θα γεννησω το μωρακι μου θα δίνω και αυτουνού αν θελήσει. Σχέση μοναδική! Καλή επιτυχία να έχουν αύριο όλες οι συναντήσεις της χώρας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος6.11.11

    καλημερα ... τι ωραιες σκεψεις !!!!..
    εμεις καναμε tandem nursing !..αποθηλασαν και τα 2 μαζι , η μεγαλη σε ηλικια σχεδον 4 κ ο μικρος 2μιση περιπου !...μοναδικα συναισθηματα για ολους μας , σχεση ζωης μεταξυ τους ...
    μου λειπει ο θηλασμος !!!...ειναι λογικο ? τροπος ζωης τοσα χρονια μου ειχε γινει ...
    η μεγαλη μου μιλαει συνεχεια για το θηλασμο , εχει αναμνησεις κ αυτο με τρελλαινει !!!....
    θυμαται ακομα κ τις κινησεις , ανα τακτα χρονικα διαστηματα ζητα να δει αν ακομα εχει μαμ .....ο μικρος δεν θυμαται ...!!
    Σας ζαλισα...σκορπιες σκεψεις απλα!!!

    ΑΠΑΙΤΩ ΣΩΣΤΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΜΑΔΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΗΛΑΣΜΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΦΕΡΕΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΘΕ ΠΑΙΔΙΟΥ !!!!!

    σας φιλω
    μαρια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ρανια6.11.11

    Δεν εχω νιωσει ποτε στη ζωη μου τοση εσωτερικη δυναμη. ειναι θεσπεσιο το συναισθημα της ευχαριστησης που νιωθω γνωριζοντας οτι ειμαι ΕΓΩ η τροφος του παιδιου μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. χμ, "σεξουαλικής τροφολαγνείας" ...
    ... το στήθος σεξουαλικό όργανο ...
    Σίγουρα είναι κάτι πολύ όμορφο, θα προτιμούσα την λέξη αισθησιακό.
    Η αλήθεια είναι πως κάνετε ... ημιγυμνισμό, κάτι για μένα πολύ όμορφο. Προσωπικά τολμώ να πω πως χαίρομαι να σας βλέπω & σας θαυμάζω ειδικά όταν το κάνετε χωρίς ίχνος ντροπής ή ενοχής. Όπως π.χ έκανε η Νικολλέτα με την Ήβη (την έχουμε γνωρίσει και οι δύο)
    Καλύτερα από μένα - και πάλι - τα γράφει μια γυναίκα
    "Θελει θαρρος να αποδεχτείς το σώμα σου. Θελει θάρρος να αποδεχτείς τη φύση σου. Και τελικά, ειμαι εγω προκλητική που δε σου δινω σημασία, η εσυ εχεις γινει ενας αθεραπευτα λιγούρης; "http://tistrellis.pblogs.gr/2008/08/prosohh-gymnistes.html
    Και ένα κλιπ http://quietube2.com/v.php/http://www.youtube.com/watch?v=-0DPAiFrWzQ που ταιριάζει και με αυτά καθώς και με το "μου τη σπάει πολύ η έπαρση" που χθες έγραψες.

    Συνεχίζω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Συνεχίζω πάλι με το λόγια κάποιας rosa από ένα σχετικο forum, φαίνεται κάπως off-topc, ίσως και να είναι, δεν πειράζει αν δεν εγκριθεί ή γίνει edit (μου λείπει το καλοκαίρι και η θάλασσα)
    "Σαν γυναίκα που κάνω γυμνισμό,λέω να διαφωτίσω την κατάσταση.χαχα!


    Ειναι καθαρά θέμα ανθρώπου,κατά τη γνώμη μου .Κι ο γυμνισμός είναι μέρος των πιστεύω κάποιου-στην περίπτωση μας, κάποιας. Αν κάποια ντρέπεται για το σώμα της-οι περισσότερες-και δεν το νομίζει ελκυστικό,δεν θα επιχειρήσει να ξεγυμνωθεί.Επίσης είναι και θέμα κοινωνίας.Η Ελληνική κοινωνία έχει τόσο μεγάλο έλλειμα παιδείας,από τη μια,και τόσο μεγάλη οπισθοδρόμηση και ριζωμένες αντιλήψεις, στερεότυπα και προκαταλήψεις, από την άλλη,που δεν μπορούν να εκλείψουν από τη μια μέρα στην άλλη.Δυστυχώς,οι κύριοι στόχοι των προκαταλήψεων και των στερεοτύπων και όλων των σκουριασμένων απόψεων και αντιλήψεων είναι ανα τους αιώνες οι γυναίκες...


    Ενα απλό παράδειγμα,μια γυναίκα που είχε πολλούς εραστές,ξέρουμε όλοι πως την χαρακτηρίζουν οι περισσότεροι- και δυστυχώς όχι μόνο οι άντρες αλλά και πολλές γυναίκες, κυρίως μεγαλύτερης ηλικίας, ενώ ένας άντρας που πέρασαν πολλές γυναίκες από τη ζωή του, τον θεωρούν όλοι ‘’μάγκα’’ και παράδειγμα προς μίμηση. Κανένας αρνητικός χαρακτηρισμός δηλαδή, ενώ στην περίπτωση της γυναίκας δεν ισχύει αυτό. Ομοίως και στην εμφάνιση, ομοίως και στην ηλικία. Ένας άντρας στα 40, ανύπαντρος, με γκρίζα μαλλιά, που αρχίζουν να αραιώνουν, με λίγη κοιλίτσα να εμφανίζεται, θεωρείται έως και γοητευτικός, ενώ μια γυναίκα στην ίδια ηλικία, ανύπαντρη, με λίγα περιττά κιλά, προκαλεί συνήθως την λύπηση των γύρω, κυρίως μεγαλύτερης ηλικίας που είναι οι κύριοι φορείς των προκαταλήψεων, του στυλ ‘’αχ την κακομοίρα σε αυτή την ηλικία ποιος θα την κοιτάξει, δεν είναι καν όμορφη’’.


    Προσωπικά μου δημιουργούν αποστροφή όλα αυτά.. Ποτέ μου δεν σκέφτηκα έτσι. Κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και ελεύθερος να πράττει όπως θέλει, αρκεί να μην βλάπτει τους άλλους.


    Κι ο γυμνισμός μέσα σε αυτά τα πλαίσια ελευθερίας εντάσσεται. Οι περισσότερες γυναίκες νιώθουν ντροπή για το σώμα τους από τη μια, κυρίως εξαιτίας του βομβαρδισμού της εικόνας της ‘’τέλειας’’ (με πολλά εισαγωγικά) γυναίκας- ενός δημιουργήματος της φαντασίας των ΜΜΕ, γιατί κανείς στην πραγματικότητα δεν είναι τέλειος- και από την άλλη ξέρουν ότι αν ξεγυμνωθούν, το πιο πιθανό είναι να κακοχαρακτηριστούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ...
    Βέβαια είναι και λίγο υποκριτικό όλο αυτό…Σχήμα οξύμωρο.. Από τη μια ντρέπονται στην παραλία να κάνουν γυμνισμό και από την άλλη κυκλοφορούν μισόγυμνες σε χώρους που κυκλοφορούν τόσοι άνθρωποι, στο δρόμο, στα λεωφορεία, στα μαγαζιά.. Χωρίς να θέλω να κατηγορήσω, αλλά κι εγώ που είμαι γυναίκα μου δημιουργεί αποστροφή όλο αυτό, κυρίως γιατί είναι δήθεν… Οι ίδιες κοπέλες που όλο το καλοκαίρι κυκλοφορούν μισόγυμνες τάχα μου γιατί ζεσταίνονται, το χειμώνα φοράνε 15 μπλούζες τη μια πάνω από την άλλη, κάτι που με κάνει να πιστεύω ότι το κάνουν για να προκαλούν και μόνο. Προσωπική άποψη πάντα.


    Αν η ίδια η γυναίκα δεν αποδεσμευτεί από όσα την φορτώνουν να πιστεύει, ποτέ δεν θα απελευθερωθεί και δεν θα νιώσει ελεύθερη. Αν δεν αποκτήσει τη δική της προσωπικότητα και να πάψει να θεωρεί τόσο σημαντική τη γνώμη του κάθε τυχαίου που θα την κακοχαρακτηρίσει. Γιατί σε τελική ανάλυση να την κακοχαρακτηρίσει; Ζούμε στο μεσαίωνα; Κάποτε δεν πρέπει να εκσυχρονιστούμε σαν κοινωνία κι εμείς;


    Ποτέ δεν με ένοιαξε τι θα πει ο καθένας, κάνω γυμνισμό κάποια χρόνια, όχι πολλά, όταν κατάλαβα όλες αυτές τις αλήθειες που παρέθεσα και έπαψα να ακούω την κάθε βλακεία που θα πει ή απλά θα σκεφτεί ο άλλος και θα σου δείξει με τον τρόπο του. Έπαψα να ντρέπομαι για το σώμα μου και δεν με νοιάζει τι θα σκεφτεί ο καθένας. Στις παραλίες γυμνιστών, σχεδόν κανείς δεν σκέφτεται με αυτόν τον τρόπο, και δεν κατακρίνει. Πχ στο ΚΑΠΕ που πήγαινα, πιο πολύ ντρεπόμουνα τα βλέμματα των διάφορων κουτσομπόληδων δηθεν, της μπροστινής παραλίας όταν πέρναγα, που σε πέρναγαν από ακτίνες Χ, και σχολιαζαν, γιατί τα κριτήρια τους ήταν τι φοράς και διάφορα τέτοια χαζά.


    Με λύπη μου διαπιστώνω ότι αντί να απελευθερωνόμαστε σαν κοινωνία και να υιοθετούμε χωρίς ταμπού μεταξύ άλλων και τον γυμνισμό, γινόμαστε όλο και πιο συντηρητικοί και οπαδοί του life style. Αντί ο γυμνισμός να αφορά τους νέους, οι νέοι τον θεωρούν κάτι κακό, ξεδιάντροπο και δεν ξέρω εγώ τι άλλο, και το μόνο που τους νοιάζει είναι να πάνε στα ‘’in’’ μέρη, να συνωστίζονται, στα beach bar, να κάνουν φιγούρα μετά, οι κοπέλες να ανταγωνίζονται μεταξύ τους ποια θα είναι καλύτερα ντυμένη, χτενισμένη, λες και πάνε στην πασαρέλα, να παίζουν ρακέτες στην παραλία και όλα αυτά τα χαζα- κατά τη γνώμη μου. Πλήρης απογοήτευση…




    Πιστεύω ότι οι νέες γενιές κυρίως έχουν αυτή την ιδέα ''κι αν μου την πέσει'',λέγοντας νέες- γιατί κι εμείς νέες γενιές είμαστε-εννοώ τις κοπέλες γύρω στα 19-20 και λίγο μεγαλύτερες.Όσο μεγαλώνεις και ωριμάζεις καταλαβαίνεις ότι δεν είναι απαραίτητο,δεν συνδέεται ο γυμνισμός με το σεξ,τουλάχιστον άμεσα,και σίγουρα όχι στην παραλία.
    Έχει απόλυτα να κάνει με το τι εκπέμπεις. Αν εκπέμπεις κάτι πρόστυχο,και ντυμένη να είσαι θα στην πέσουν.Αν κοιτάς την δουλειά σου και είσαι σοβαρή, και ολόγυμνη να είσαι,δεν θα σε ενοχλήσει κανείς.


    Εγώ πήγαινα μόνη μου συνήθως, στο ΚΑΠΕ,ποτέ δεν με ενόχλησε κανείς, αντίθετα όλοι ήταν απόλυτα διακριτικοί.


    Ούτε έχει να κάνει με θέμα εμφάνισης, δηλαδή αν είναι μια με σώμα μοντέλου θα της την πέσουν σίγουρα και μια άλλη μέτριας εμφάνισης δεν κινδυνεύει.Δεν παίζει ρόλο.Είναι το τι εκπέμπεις καθαρά,τι έχεις στο μυαλό σου.Αυτό το βλέπει ο άλλος,έστω και υποσυνείδητα."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Να πώ ότι ένα από τα λίγα καλά της κρίσης είναι ότι τουλάχιστον θα ενισχυθεί ο θηλασμός έστω ως ένα μέσο πιο οικονομικής σίτισης; Ξεφτίλα βέβαια που χρειάστηκε να ειδωθεί έτσι αλλά κι αυτό αν αρκεί να εντατικοποιηθεί η εκστρατεία υπέρ του θηλασμού εμένα μου φτάνει. Ντροπή σε όσους δεν αφήνουν τις γυναίκες να θηλάσουν, όπως αναφέρεις και σε όσους τις πείθουν ότι "δεν έχεις γάλα", "λιμοκτονείς το μωρό σου", "τι να του κάνουν 2 σταγόνες πρωτόγαλα". Ντροπή και αίσχος τη στιγμή που είναι πασίγνωστο ότι είναι Ο,ΤΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ για το μωρό, ο ίδιος οργανισμός που το έθρεφε στη μήτρα, παράγει και την τροφή την εκτός μήτρας. Είναι το σημείο αναφοράς μετά τη γέννηση σε ένα κόσμο "στεγνό, κρύο, τεράστιο" για το μωράκι, η βάση του. Και θα αποτελεί τη βάση, την ανακούφιση, τη ζεστή αγκαλίά για πολύ καιρό ακόμα. Ενοχές θα πρέπει να νιώθουν όσες δεν έδωσαν αυτή την ευκαιρία στο μωρό τους για λόγους κοινωνικούς ("μα θέλω να καπνίζω!"), όχι όσες επέλεξαν να δώσουν στο παιδί τους το καλύτερο για όσο καιρό μπορούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή