Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2010

Γυναίκες μετά απο καισαρική

 Για κάποιο περίεργο λόγο είμαι πολύ δεμένη με τις γυναίκες που έκαναν καισαρική.Ίσως γιατί ακόμα αντηχούν στα αυτιά μου τα λόγια της μαίας .-Αγάπη μου πρέπει να σε πάω για καισαρική. δε γίνεται να περιμένουμε και αλλη νυχτα .Έχουν σπάσει τα νερά απο τις 6.00 το πρωί, το μωρό μαζεύεται όποτε πάω να το τραβήξω. Δεν ξέρω... ο τράχηλος σου δε θέλει να αφήσει το μωρό να βγεί , εσύ δε θέλεις να αφήσεις το μωρό να βγεί,  θα κάνουμε μια τελευταία προσπάθεια με μικρή ποσότητα επισκληριδίου αλλιώς τηλεφωνώ στο γιατρό...
Τελικά γέννησα φυσιολογικά ...
Τον επόμενο μήνα άρχισα να γράφω στο parents.gr   και συνομιλούσα με τις vbac =VAGINAL BIRTH AFTER CESARIAN=φυσιολογικος Τοκετός μετά απο Καισαρική.Εκεί γράφουν γυναίκες που πάνε για δεύτερο μωρό με την ελπίδα να μπορέσουν φυσιολογικά , γυναίκες που το σκέφτονται ή γυναίκες που για κάποιο λόγο είναι απλά ευαισθητοποιημένες σαν και του λόγου μου. Είναι πολύ συγκινητικές οι συζητήσεις μας και γενικά μ'αρέσει γιατί υπάρχει μεγάλη σύμπνοια και συναδελφική αγάπη. Πρόσφατα έγραψα  εκεί για την Κλάρε Λοπρίντσι(έχω το site της εδώ ), που είναι μια παραδοσιακή μαία που γυρίζει τον κόσμο και ξεγεννάει όλες τις περιπτώσεις μαζί με τον άντρα της που είναι γιατρός Ανατολικής Φιλοσοφίας. Έγραψα λοιπόν ότι αυτή η μαία προτείνει ΟΣΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΚΑΝΑΤΕ ΚΑΙΣΑΡΙΚΗ ΝΑ ΑΓΑΠΗΣΕΤΕ ΤΗΝ ΚΑΙΣΑΡΙΚΗ ΣΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΟΜΗ !!!Την επόμενη μέρα έλαβα από μια σπουδαία γυναίκα το παρακάτω γράμμα και την ευχαριστώ πολύ που μου επέτρεψε να το δημοσιεύσω .Ο τρόπος που λειτούργησε άθελα της είναι πολύ πολύ σοφός και σας συστήνω ανεπιφύλακτα ένα τόσο ουσιαστικό οραματισμό. Διαβάστε την :

"Γεια!! Έχω πάθει σοκ με αυτό που έγραψες για την ουλή. Επειδή βίωσα πολύ άσχημα την καισαρική μου και τις επιπλοκές της στον μικρό (ταχύπνοια κ.λ.π.) ήμουν πολύ χάλια ψυχολογικά τους πρώτους μήνες. Κάποια στιγμή λοιπόν αποφάσισα να κάνω μια μική άσκηση χαλάρωσης, ξάπλωσα στο κρεβάτι και αναπνέοντας συγκέντρωσα το μυαλό μου σε ένα ένα τα μέλη του κορμιού μου. Πάντα όταν το έκανα αυτό έμενα στο να τα ονομάζω και να τα σκέφτομαι εξωτερικά (χέρια πόδια κεφάλι κλπ) Αυτή τη φορά "μπήκα" και μέσα όταν έφτασα στη μήτρα μου σκέφτηκα ότι την πήρα στα χέρια μου και τη χάιδεψα. Χάιδεψα την τομή και την ευχαρίστησα για το μωρό που μου χάρισε και την αντοχή που έδειξε. (έχω συγκινηθεί πολύ τώρα που σου τα γράφω). Όταν ολοκλήρωσα τον κύκλο άρχισα να κλαίω από ανακούφιση πολύ ήρεμα απλά έτρεχαν δάκρυα και από τότε έχει φύγει αυτή η βαριά σκιά από επάνω μου. Το επαναλαμβάνω όταν ζορίζομαι πολύ, αλλά εκείνη την ημέρα ήταν πραγματικά αποκάλυψη.

Για το διαλογισμό και τη γιόγκα γνωρίζω αυτά που γνωρίζει ο μέσος Έλληνας (κοινώς μπούρδες), όμως λόγω χορού έχω πολύ καλή γνώση και επαφή με το σώμα μου κι έχω αρκετά καλή εικόνα για την ψυχοθεραπεία. Ήθελα από καιρό να σου τα πω αυτά, γιατί ήθελα τη γνώμη σου. Παρακολουθώ το μπλογκ σου και τα γραφόμενά σου εδώ και σ' εκτιμώ πολύ. Λυπάμαι αν σε κούρασα, αλλά μόνο μ' εσένα ένιωσα ότι μπορούσα να το μοιραστώ αυτό."

12 σχόλια:

  1. Ανώνυμος25.9.10

    πολύ ενδιαφέρον και χρήσιμο ποστ... έχω φίλες που έκαναν καισαρική και μετά βασανίστηκαν με τύψεις "ήθελα να έχω γεννήσει φυσιολογικά"... και ξέρω ότι θα τις βοηθήσει αυτό...
    Λίλη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ναι ρε γαμ... αυτες οι τυψεις να μην υπηρχαν στις μανουλες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος25.9.10

    προσπαθω κι εγω να ηρεμησω,μα παντα με πνιγουν οι λυγμοι...εαν ειχε κινδυνευσει το μωρο μου ισως ενιωθα διαφορετικα,παντως τωρα νιωθω οτι με την καισαρικη το εβαλα εγω σε κινδυνο...λογω αγνοιας,φοβου....και τωρα οι τυψεις....δεν με ενοχλει η τομη,εχω συμφιλιωθει με την εικονα και την ιδεα της.με ενοχλουν ομως τοσα αλλα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τα αρχαια κειμενα λενε να σεβομαστε αυτα που μας συμβαινουν και τον τροπο που συμβαινουν.Ολα γινονται για να παρουμε ενα μαθημα οχι για να νιωθουμε τυψεις και να μιζεριαζουμε.Ο Χριστος ειναι ενα παραδειγμα που μου εδωσε μια φιλη για να μη γκρινιαζω. -Φανταζεσαι το Χριστο στο σταυρο να γκρινιαζει για τις επιλογες του και να νιωθει τυψεις?
    Η τομή είναι ο αντιπρόσωπος της όλης κατάστασης.Γιαυτό σου λέει κάνε συμφιλίωση μαζί της.Καλα είναι να δουλέψεις αυτά τα συναισθήματα για να φύγουν.Δε σε οδηγουν πουθενα και πανε και εσενα και το παιδι πισω. Ειδικά αν σκέφτεσαι να κάνεις δεύτερο παιδί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μαρια Ορφανίδου28.9.10

    Λοιπον θέλω να προσθέσω κατι που μπορεί να είναι και άσχετο λίγο.Ήμουν το Σάββατο σε μια συγκέντρωση του birthchoices που συνεργάζεται με την ΕΥΤΟΚΙΑ και έλεγε ένας αξιολογότατος παιδίατρος με μια αξιολογότατη γυναικολόγο, ο Παπαβέντσης και η Μπουζάκη ότι αν έχεις κάνει καισαρική, ακόμα και μετά από ένα μήνα να μείνεις έγκυος, είναι προτιμότερο να προσπαθήσεις για VBAC παρά ξανά καισαρική!!!! Έχει ποσοστά επιτυχιας 75%. Ο λόγος είναι ότι επιβαρύνεται ακόμα πιο πολύ η μητέρα και το δεύτερο μωρό απότι μια προσπάθεια για VBAC.

    ΔΛΔ όλα αυτά που ίσχυαν ότι πρέπει να περιμένεις για να προσπαθήσεις για φυσιολογικό τοκετό δεν ισχυουν πια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μαρία Ορφανίδου29.9.10

    Και μένα μου έκανε εντυπωση Ασπασία μου και ας μην έχω κάνει καισαρική. Έλεγε τις συνέπειες που μπορεί να έχει στην υγεία του το μωρό και η μαμά μετά από καισαρική και μετά έλεγε ότι μια δεύτερη καισαρική χειροτερεύει την κατάσταση και είναι προτιμότερο και ασφαλέστερο να προσπαθήσεις για VBAC παρά να υποστεί το σώμα μια δεύτερη καισαρική και το δευτερο μωρό είναι σε χειρότερη μοίρα απ' ότι το πρώτο.

    Επίσης οι μητέρες που γέννησαν με καισαρική καλό είναι να θηλάσουν ακόμα περισσότερο τα παιδιά τους επειδή δεν είχαν την ευκαιρία να γεννηθούν φυσιολογικά με όλα τα οφέλη που προσφέρει ο φυσιολογικός τοκετός στα μωρά. πχ. να στραγγίξουν τα πνευμονάκια τους από τα υγρά κατά την κάθοδό τους στον γεννετικό σωλήνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Με συγκίνησε ιδιαίτερα το κείμενο, κυρίως επειδή κι εγώ γέννησα με καισαρική. Δεν ξέρω αν υπήρχε εναλλακτική λύση, ήταν και η δική μου άγνοια και απειρία που με οδήγησαν να δεχτώ χωρίς δεύτερη σκέψη την καισαρικη. Και ήταν όντως πολλές οι ψυχολογικές επιπτώσεις ειδικά τις πρώτες μέρες.
    Εννοείται ότι οι γιατροί μου δήλωσαν κατηγορηματικά ότι και οι επόμενοι τοκετοί μου θα είναι μόνο με καισαρική. Να σημειώσω, βέβαια, ότι γέννησα στην επαρχία και οι επιλογές είναι γενικά πολύ περιορισμένες.
    Ψάχνοντας το μετά, μπήκα στην διαδικασία να σκέφτομαι για VBAC. Έχουν περάσει έτσι κι αλλιώς και 4 περίπου χρόνια από τον προηγούμενο τοκετό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. H ουλη ειναι και το μονο ισως πραγμα που δεν με πειραξε στην καισαρικη! Ισα ισα, ελεγα οτι εχω ενα σημαδι που εγινε την μερα που εγινα μαμα, και για να γινω μαμα ;-)

    Η πρωτη καισαρικη μου επισης δεν θα με πειραζε τοσο αν δεν ειχε γινει επειδη απλουστατα δεν αντεχα αλλο τους τεχνιτους πονους (8 ωρες συνεχωμενοι με διπλη δοση), ειχα μονο 2 εκ διαστολη. Ζητησα επισκληριδιο γιατι ΔΕΝ μπορουσα αλλο να ποναω συνεχωμενα. Μου ειπαν οτι δεν εχουν επισκληριδιο και να παμε για καισαρικη μιας και 5 ωρες ακομα να περιμενα, μαλλον δεν θα ειχα κανει την διαστολη που χρειαζομουν. Με λιγα λογια, αισθανομαι πως εκανα καισαρικη, επειδη δεν φανηκα αρκετα δυνατη... Τη δευτερη καισαρικη αν και ολα πηγαιναν για φυσιολογικο, την δικαιολογησα μεσα μου, πρωτων γιατι με τα κακα που εκανε η μικρη μου μεσα στην κοιλια μου, επρεπε να γινει καισαρικη, οποτε σκεφτηκα οτι αυτο μπορει να εγινε για την καλυτερη εξελιξη του τοκετου και οτι μπορει να μην ειχε παει καλα, αν γινοταν καπως αλλιως.

    Τις ολικες αναισθησιες, ακομα δεν ειμαι σιγουρη πως να τις δεχθω... Μου στερησαν το πρωτο βλεμμα και κλαμμα του μωρου και τις δυο φορες.

    Ολα καλα ομως. Οτι εγινε εγινε! Οπως και να γεννησα, σημασια εχει οτι γεννησα δυο υγιεστατα παιδια, και αν αυτη ηταν επιλογη τους για το πως θα γεννηθουν, τοτε ξερουν να τα καταφερνουν μια χαρα ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος24.3.11

    καλημερα,

    μπηκα σημερα το πρωι στο ιντερνετ να ψαξω να βρω και αλλες γυναικες που εκαναν καισαρικη και νιωθουν τυψεις και περιεργα γι αυτο.....

    γεννησα πριν 40μερες ενα υγιεστατο κοριτσακι με καισαρικη λογω οτι μετα πο 17 ωρες πονων το μωρο δεν κατεβαινε και ειχα διαστολη μονο 2εκ. τελικα ειδαμε οτι το μωρο ειχε τυλιχθει με τον ομφαλιο λωρο και γι αυτο δεν κατεβαινε....ειμαι ευγνωμων που πηγαν ολα καλα για το αγγελουδι μου και για μενα!! Η τομη δεν με αποσχολει καθολου ισα ισα την βλεπω και θυμαμαι νοσταλγικα εκεινη την ημερα...καποιες φορες ομως με παιρνει απο κατω γιατι δεν εφερα στον κοσμο το μωρο μου με φυσιολογικο τροπο πρωτα απο ολα για εκεινο και μετα για μενα.....επειτα ομως σκεφτομαι πως ο πιο καλος και σωστος τροπος να φερεις ενα παιδι στον κοσμο ειναι αυτος που ειναι πιο ασφαλης για εκεινο

    ευχομαι ολες οι μανουλες να χαιρονται τα παιδια τους και να μην αφηνουν τετοια μικρα πραγματα να μπαινουν και να τους μαυριζουν την ψυχη!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. υπαρχει διαφορα απο το εχω τυψεις τις αναγνωριζω και λυνω το προβλημα με βοηθεια συνηθως απο το να προσποιουμαι οτι δεν εχω τυψεις.Θελει λιγο προσοχη σε αυτο ειδικα σε εμας τις Ελληνιδες που λιγο εως πολυ υποστηκαμε βιαιους τοκετους ή καισαρικες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος21.1.14

    Εγώ δεν έχω τύψεις πάντως και ούτε μου είχε περάσει από το μυαλό ότι θα έπρεπε να έχω τύψεις. Για ποιο λόγο? Μια χαρά εμπειρία ήταν η καισαρική μου, το μωράκι μια χαρά, πόνο δεν κατάλαβα και η τομή σχεδόν δεν φαίνεται. Όποια μανούλα νιώθει τύψεις που έκανε καισαρική, καλό θα ήταν να μιλήσει σε κάποιον ειδικό για να βοηθηθεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή