Την Παρασκευή έχασα τον παπού μου τον Παπα-Γιώργη.Δεν μπόρεσα να πάραβρεθώ στο δημόσιο θηλασμό γιατί ήταν την ίδια ώρα με την κηδεία .
Τα παρακάτω διαδραματίστηκαν σε ένα σεμινάριο μασαζ
με τις μαμαδούλες μου και τα μωράκια τους .Οι φωτογραφίες απεικονίζουν δύο γυναίκες που τις γνώρισα πρόσφατα αλλά τις εκτιμώ απεριόριστα και τις ευχαριστώ που έβαλαν τη ντροπή τους στην άκρη.Επίσης ευχαριστώ πάρα πολύ και την Έυη για την καλή δουλειά της και για το ενδιαφέρον της για αυτό εδώ το μπλογκάκι.
Απολαύστε ένα ακόμα αποκαρδιωτικό για τη χώρα μας άρθρο.
Χάνει έδαφος ο µητρικός θηλασµός στη χώρα µας καθώς τα περισσότερα µαιευτήρια δεν τον υποστηρίζουν. Σύµφωνα µε τους επιστήµονες όµως το µητρικό γάλα κατά τους πρώτους µήνες ζωής των βρεφών παίζει σηµαντικό ρόλο για τη µετέπειτα υγεία τους.

Ο µητρικός θηλασµός φαίνεται να προστατεύει τα µωρά και κατοπινούς ενηλίκους από λοιµώξεις, άσθµα, εµφάνιση διαβήτη, ακόµη και από την ανάπτυξη καρκίνου.
Οπως προκύπτει από πρόσφατη έρευνα του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού σε δείγµα 1.800 γυναικών, 89,7% των νέων µητέρων αρχίζει τον θηλασµό αµέσως µετά τον τοκετό, αλλά το ποσοστό ύστερα από ένα µήνα πέφτει στο 60% και µετά τους έξι µήνες κατρακυλά στο 22%. Οπως λέει στα «ΝΕΑ» ο διευθυντής του Νεογνολογικού Τµήµατος του Μαιευτηρίου Ελενα Βενιζέλου και µέλος της Εθνικής Επιτροπής Θηλασµού Γιώργος Λιόσης, «κρίνεται απαραίτητο τα µωρά να τρέφονται αποκλειστικά µε µητρικό γάλα τους πρώτους έξι µήνες της ζωής τους και συµπληρωµατικά µε άλλες τροφές µέχρις ότου να κλείσουν το πρώτο έτος».
«Το πιο σηµαντικό δώρο»
Πεπεισµένη για τα πλεονεκτήµατα του µητρικού θηλασµού είναι η Ασπα Χαρµαντά, η οποία θηλάζει τον γιο της, ηλικίας 10 µηνών. «Το κάνω απλώς γιατί είναι αυτό που έχει ανάγκη τώρα.
Είναι άλλωστε το πιο σηµαντικό δώρο για τη ζωή του παιδιού από τη µαµά του», λέει στα «ΝΕΑ» η Ασπα, υπεύθυνη του µπλογκ yogamamagr. blogspot. com, µέσω του οποίου δίνει συµβουλές σε νέες µητέρες.
Ο θηλασµός, όπως παραδέχεται, είναι µια δύσκολη διαδικασία, µια τέχνη στην οποία οι γυναίκες πρέπει να µυηθούν από έµπειρες µαίες. «Κι εγώ είχα δυσκολίες και πέρασα πολύ άσχηµες στιγµές.
Το καταλαβαίνω να απογοητεύεται µια µαµά, αλλά πρέπει να συνεχίζει την προσπάθεια», λέει.
Παρ’ όλα αυτά, στη χώρα µας δεν υπάρχει ούτε ένα πιστοποιηµένο µαιευτήριο (δηµόσιο ή ιδιωτικό) που να είναι φιλικό προς τα µωρά – ο διεθνής όρος είναι baby friendly και αναφέρεται σε έναν αυστηρό δεκάλογο για επιτυχή µητρικό θηλασµό.
Στο πλαίσιο αυτό, οι µητέρες πρέπει να ενηµερώνονται για τα πλεονεκτήµατα του θηλασµού και να λαµβάνουν βοήθεια ώστε να θηλάσουν κατά το πρώτο ηµίωρο µετά τον τοκετό.
Στην Τουρκία
Σηµειώνεται πως στην Τουρκία λειτουργούν 80 baby friendly µαιευτήρια και στην Αλβανία πέντε! Αντίθετα στην Ελλάδα, εκτός από δύο δηµόσια νοσοκοµεία – Ελενα και Αττικόν – όπου γίνονται τα πρώτα βήµατα για την προώθηση του µητρικού θηλασµού µε τα νεογέννητα να βρίσκονται 24ώρες το 24ωρο δίπλα στη µητέρα τους, τα µαιευτήρια στην πλειονότητά τους προωθούν το γάλα του εµπορίου παρότι η διαφήµισή του απαγορεύεται στους χώρους του νοσοκοµείου.
Είναι ενδεικτικό, σύµφωνα µε τα στοιχεία έρευνας που δηµοσιεύθηκε στο επιστηµονικό περιοδικό «Clinical and Εxperimental Οbstetrics & Gynecology» την οποία υπογράφει ως υπεύθυνη µελέτης η Μαρία Δάγλα, καθηγήτρια Εφαρµογών στο Τµήµα Μαιευτικής του ΤΕΙ Αθηνών, 68,3% των γυναικών δήλωσε πως στο µαιευτήριο τους πήγαιναν γάλα εµπορίου για να ταΐσουν τα βρέφη, ενώ µία στις δύο νέες µητέρες έφυγε από το νοσοκοµείο µε συνταγή γιατρού για ξένο γάλα.
Πληροφόρηση
Συνεπώς, η αποφασιστικότητα των νέων µητέρων και η σωστή πληροφόρηση είναι το άλφα στο αλφαβητάρι του µητρικού θηλασµού, λόγω της έλλειψης υποστηρικτικού µηχανισµού στα µαιευτήρια.
Για τη Βάσω Βαφειάδου που θήλασε τις κόρες της για αρκετούς µήνες, δεν υπήρξε δίληµµα. «Τη µεγάλη µου µέχρι 22 µηνών και τη δεύτερη µέχρι 17 µηνών. Και όλο αυτό το διάστηµα τους έδινα αποκλειστικά δικό µου γάλα».
Είχε, όπως λέει, συµπαράσταση από την οικογένειά της, όχι όµως και από το µαιευτήριο όπου γέννησε. «Είχα αποφασίσει να θηλάσω, απόφαση την οποία προφανώς δεν συµµερίστηκε η µαία, η οποία µου έφερε το παιδί ταϊσµένο µε ξένο γάλα.
Εκανα φασαρία για να µην ξανασυµβεί», θυµάται.
Σηµειώνεται πως το τελευταίο διάστηµα η Εθνική Επιτροπή Θηλασµού διεξάγει σεµινάρια εκπαίδευσης σε µαίες και γιατρούς µε σκοπό την εισαγωγή του µητρικού θηλασµού και στα ελληνικά µαιευτήρια.
«Δεξαµενή» στο Ελενα
Για να διαπιστώσει κανείς πόσο επωφελές είναι το µητρικό γάλα για τα βρέφη αρκεί να επισκεφθεί το Μαιευτήριο Ελενα, όπου διατηρείται «δεξαµενή» µητρικού γάλακτος για τα πρόωρα µωρά. «Διατηρούµε για τρεις µήνες σε βαθιά ψύξη µητρικό γάλα που λαµβάνουµε από εθελόντριες µητέρες, το οποίο πρωτίστως παστεριώνεται ώστε να µην υπάρχει κίνδυνος µετάδοσης ασθενειών.
Με αυτό ταΐζουµε τα πρόωρα ώστε να τα τροφοδοτήσουµε µε ένα µηχανισµό άµυνας κατά των λοιµώξεων», τονίζει ο κ. Λιόσης.
«ΑΣΠΙΔΑ»
Το µητρικό γάλα παίζει σηµαντικό ρόλο για τη µετέπειτα υγεία των βρεφών, λένε οι επιστήµονες


Δηµόσιος θηλασµός
ΜΕ ΣΥΝΘΗΜΑ «Ελάτε να θηλάσουµε όλες µαζί», νέες µητέρες συγκεντρώθηκαν το Σάββατο το µεσηµέρι σε κεντρικά σηµεία επτά ελληνικών πόλεων προκειµένου να συµµετάσχουν σε ταυτόχρονο θηλασµό.
Στο Μνηµείο του Αγνωστου Στρατιώτη στο Σύνταγµα, στον Λευκό Πύργο της Θεσσαλονίκης, στις πλατείες Ολγας στην Πάτρα, Ελευθερίας στον Βόλο, Μιαούλη στην Ερµούπολη της Σύρου, στα Περιβολάκια στην Κόρινθο και στην Πλατεία Ελευθερίας στο Ηράκλειο, µαµάδες µε τα µωρά τους µετέφεραν το µήνυµα ότι ο µητρικός θηλασµός δεν είναι ταµπού.
«Υπάρχουν πια ευκολίες ώστε µια µητέρα να µπορεί να θηλάσει και έξω»
«ΕΙΜΑΙ ΤΥΧΕΡΗ που µπορώ να θηλάσω.
Είµαι, όµως, τυχερή γιατί έχω την υποστήριξη τόσο από την οικογένειά µου όσο και από την παιδίατρο και τη γυναικολόγο µου», λέει η Μυρτώ Παπαθάνου, µητέρα του Τζώρτζη, τριών µηνών. Αν για κάποιες γυναίκες ο θηλασµός θεωρείται µεγάλη αναστάτωση και σίγουρα µία όχι πρακτική λύση, η Μυρτώ απαντά πως «µε ένα µωρό και η µητέρα µαθαίνει να λειτουργεί αντίστροφα, δηλαδή να προσαρµόζεται η ίδια στο πρόγραµµα του µωρού. Ετσι, οι έξοδοι προγραµµατίζονται ανάµεσα στα γεύµατα εφόσον αυτό είναι δυνατό. Στις περιπτώσεις που αυτό δεν γίνεται, µια µαµά µπορεί να θηλάσει κι έξω. Αλλωστε πολλά µέρη πια και στην Ελλάδα είναι φιλικά για τα µωρά και τις µαµάδες, προσφέροντας περιβάλλον µη καπνιζόντων αλλά και ευκολίες όπως αλλαξιέρες στις τουαλέτες γυναικών προκειµένου ένα µωρό να µπορεί να φάει και “δηµόσια”».
Στην ερώτηση γιατί θηλάζει ακόµη το παιδί της, παρ’ όλο που έχουν περάσει τριάµισι χρόνια από τη γέννησή του, απαντά αφοπλιστικά:
«Γιατί όχι; Ξεκίνησα από την πρώτη στιγµή να θηλάζω. Οταν πέρασε ο πρώτος χρόνος και εφόσον είχα πια ξεπεράσει τις όποιες ανασφάλειες είχα, αποφάσισα πως θα αφήσω στο παιδί µου την επιλογή τού πότε θα είναι έτοιµο να αποθηλάσει», λέει η Μαρία Παπαποστόλου. Πολλοί είναι εκείνοι οι οποίοι το χαρακτηρίζουν υπερβολή, ωστόσο, όπως λέει η Μαρία, ένα παιδί δεν χρειάζεται γάλα σε συσκευασµένη σκόνη µε ηµεροµηνία λήξης.
Εφτιαξαν µπλογκ
Η ανάγκη της να παραθέσει τις δυσκολίες που αντιµετώπισε ως άπειρη νέα µαµά, να βρει σωστή πληροφόρηση και ουσιαστική υποστήριξη και να εκφραστεί υπέρ του µητρικού θηλασµού ήταν και οι αιτίες που την έκαναν να δηµιουργήσει πριν από έναν χρόνο το µπλογκ «Μητρικός θηλασµός - Μητέρα & παιδί». Τον περασµένο µήνα, µάλιστα, ξεπέρασε τις 18.000 µοναδικές επισκέψεις.
«Ηταν η καλύτερη αρχή για τη σχέση µου µε το µωρό µου»
Η ΚΟΡΗ της Αγγελικής Κουντουράκη είναι τριών µηνών και τρέφεται αποκλειστικά µε µητρικό γάλα, από την πρώτη ώρα που γεννήθηκε. «Δεν θα µπορούσαµε, άλλωστε, να έχουµε καλύτερη αρχή στη σχέση µας. Μας έδεσε αµέσως και δεν χωριστήκαµε καθόλου από εκείνη τη στιγµή. Περάσαµε όλες τις µέρες που µείναµε στο µαιευτήριο µαζί, δώσαµε την ευκαιρία και στις δυο µας να γνωρίσουµε καλύτερα η µια την άλλη και να “αναρρώσουµε” και οι δυο µέσα από τη διαδικασία του θηλασµού, έτσι ώστε φεύγοντας από το µαιευτήριο να επιστρέψουµε σπίτι πιο σίγουρες και δυνατές», λέει στα «ΝΕΑ».
Για να θηλάσει, προσπαθεί να βρει ένα ήσυχο σηµείο, «ώστε να είµαστε άνετα εγώ και το παιδί.
Βέβαια, έχω θηλάσει ακόµη και µέσα σε σούπερ µάρκετ µε το µωράκι µου στον µάρσιπο. Δεν νοµίζω, πάντως, ότι είναι και τόσο βολική η λύση του ξένου γάλακτος. Εχει µια αρκετά µεγάλη διαδικασία που περιλαµβάνει πλύσιµο, αποστείρωση, δοσοµετρητές, δοκιµές, ενώ ο θηλασµός το µόνο που θέλει είναι µια αγκαλιά και ένα βλέµµα».