Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010

ΡΑΠΑΠΑΠΑΜ! Ο απολογισμός της χρονιάς



Εχτές στην εκπομπή  eimaimama.tv κάναμε τον απολογισμό της χρονιάς. Με ρώτησε tο Ολιβιάκι τι μου έφερε το 2010 και επικεντρώθηκε στον Στέφανο. Επιστρέφοντας  και έχοντας την εκπομπή ακόμα στο μυαλό μου άρχισα να κάνω τον πραγματικό απολογισμό . Τι μου έφερε αλλά και τι μου πήρε το 2010, τι είπαμε και τι δεν είπαμε. Φιλίες ήρθαν, φιλίες που έφυγαν και φιλίες που δεν ευόδωσαν. Δάκρυα χαράς και δάκρυα λύπης. Γεννήσεις και θάνατοι.Συζητήσεις και διαπληκτισμοί  που με οδήγησαν όλα στο ίδιο συμπέρασμα. Και τελικά τι άλλαξε Ολιβιάκι?Εντάξει κι άλλες χρονιές έγιναν αυτά θα μου πεις. Τι δεν έγινε φέτος? Δεν τσαντίστηκα και δε στεναχωρήθηκα για τους ανθρώπους. Δεν ξέρω αν αυτή τη σκέψη μου την έφερε ο Στέφανος , η γιόγκα και η Λήδα, οι αγαπημένες λατρεμένες κολλητές μου ή ο θάνατος του πολυαγαπημένου μου παππού του ΠαπαΓιώργη.

Κοιμίζω τον μικρό μου θηλάζοντας και τραγουδώντας το μικρό τυμπανιστή -Ρα παπαπαμ 

Σημασία έχει ότι αυτό άλλαξε. Έμαθα επιτέλους να συγχωρώ … Γιατί εμείς οι άνθρωποι εύκολα απλώνουμε το δάχτυλο και δείχνουμε προς όλες τις κατευθύνσεις εκτός από τη δικιά μας. Ήρθε το πάτερ ημών που κοιμίζω κάθε βράδυ το Στεφανί μου και μου έφερε το μήνυμα. Εμένα που με τις θρησκείες τα χα βάλει και το μήνυμα δεν έπαιρνα.
…"και άφες ημίν τα οφειλήματα ημών,
ως και ημείς αφίεμεν τοις οφειλέταις ημών.(Και χάρισέ μας τα χρέη των αμαρτιών μας, όπως κι εμείς τα χαρίζουμε στους δικούς μας οφειλέτες. .)
Και συγχωρώ όχι γιατί ήρθε ένα μαγικό  αγγελάκι και μου μίλησε περί σωτηρίας στους ουρανούς και καλοσυνάτες ψυχές. Συγχωρώ γιατί σε αυτή τη ζωή το καλό και το κακό , το κρύο και το ζεστό , η γυναίκα και ο άντρας ,το μαύρο και το άσπρο, η ευτυχία και η δυστυχία , η υγεία και η αρρώστια , η εργασία και η ανεργία όλα ΣΥΝΥΠΑΡΧΟΥΝ Συνυπάρχουν για να δώσουν ισορροπία και αρμονία στη ζωή μας. Για να μας δείξουν ότι το ένα είναι σκαλί για το άλλο και εναλλάξ. Έτσι νιώθουμε το νόημα της κάθε εμπειρίας πιο ουσιαστικά. Μετά από έναν μεγάλο πόνο γεννιέται μια μεγάλη χαρά. Οπότε συγχωρούμε και αγαπάμε αυτούς που μας έδωσαν ένα μεγάλο πόνο. Γιατί μας έμαθαν να ζούμε.Και γιατί ήρθαν στη ζωή μας να μας δώσουν ένα μήνυμα έστω και αρνητικό. Γιατί μπορεί αυτό που μας έκαναν να είναι ένα δρομάκι στη διαδρομή μας που έπρεπε να πάρουμε και το σύμπαν αποφάσισε να τους βάλει να μας το δώσουν . ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΥΤΟΙ...
Θέλω λοιπόν να ευχαριστήσω για τη φετινή χρονιά που φεύγει και έφερε τα δώρα της τους παρακάτω που ήρθαν και που έφυγαν.Αυτούς που με συγχώρεσαν και αυτούς που όχι. Για το μάθημα που πήρα με την απουσία ή την  παρουσία τους.
Ευχαριστώ τον αγαπημένο μου Δημήτρη που μου έμαθε την αγάπη και το παιδάκι μας τον Στεφανάκο τον καρπό της αγάπης μας .Τους παππούδες και γιαγιάδες του Στέφανου που τόσο γλυκά τον κακομαθαίνουν και τόσα έχουν περάσει για να μας αναστήσουν, τα αδέρφια μου τον Νίκολίνι μου  και Γιωργάκη μου και τη Νικολέτα μου και Σοφία. Τον παππούκο μου που έφυγε ζητώντας μου να μην κλάψω και έκανε τη φωνούλα του Στέφανου στο τηλέφωνο…Τα ξαδέρφια μου Μαρία, Γιώργο ,Άνδρο, Γιώργο, Μαρία ,Πέτρο, Καλιρρόη,Πάτυ.Τα καινούργια μου αδέρφια και ξαδέρφια Βαγγέλη και Ειρήνη , και Δημήτρη και Ντινούλα και καινούργιο ανηψάκι τον Νικολάκη.
Τον Χρηστάρα, το Ποππάκι μου,το Ντουντούκι μου το ερωτευμένο, τη Δημητρούλα μου , τον Σαββούκο,το μικρό μου Γιωργίνι και την Αγγελικούλα, το Μαράκι μου(η άλλη μάνα Γης- mamaole.blogspot.com) με την Αριάδνη της και τον Χοσέ , το Ατσιπαπι, την Πατούλα με τον Νικολάκη της στο Λοντον και την Ελίνα .Τη Λήδα Σάνταλα και τη μανούλα της, τη μεγάλη Σμάρω Στεφανίδου που έφυγε δυο μέρες μετά τον παππού μου.
Τους  δασκάλους μου στo διαλογισμό  στη  yoga , και στη φωτογραφία,  baby yoga ,baby massage kai paramana -doula course τον ευλογημένο  Svamiji Chandra Udasin ,τον γέροντα Νεκτάριο της 
Κερατέας, τον  Kanjeng Madi Kertonegoro , την παντοτινή δασκάλα μου Λήδα Σανταλα, την Uma Dismore -Tulli,  τον μεγάλο Michele Oden  και την  "doula"  Lillianna, τον 
Πλάτωνα Ριβέλλη,
Τις ευτοκομάνες , όσες θυμάμαι τώρα και όσες δε θυμάμαι,(φημίζομαι για το Αλτσχαιμερ) Μαρία Ρ, Μαρία Ανδρεοπούλου,Δέσποινα , Ελένη (και Λαμπρουκος και Αγγελικούλα και Σαββούκος) , Σοφάκι Πανάγου, Λύδια, Χριστίνα,Ευστρατία, Ευαγγελία, Αγγελική, Μαρία, Σοφία, Αγγέλα, Ελίνα, Μαρία Μοίρα. και Μελινάκι με τα γλυκά αγγελούδια τους και όσες εγκυούλες γνώρισα στις διάφορες συναντήσεις που παραβρεθήκαμε.Τις μαίες της Ευτοκίας Ελευθερία, Ευαγγελία, Μαίρη που έμελαν να γίνουν συμπρωταγωνίστριες στο μεγαλύτερο έργο της ζωής μου πέρσι τέτοιο καιρό, και να μας απαλλάξουν από μια σίγουρη και αναίτια καισαρική παραμονή πρωτοχρονιάς.
Τις μαίες,δούλες , μαμάδες, και εγκυούλες του http://www.birthvoice.gr και ιδαίτερα την Ελντούλα  μαία τοκετών στο σπίτι που πρόσφατα έγινε και η ίδια μανουλίνα!

Τα μπλογκοφιλαράκια μου και γενικά ιντερνετοφιλαράκια μου Ολιβια, Ευαγγελία, Ελένη Τσόκα,Λιτλ Πρινς Νικόλας,Αριαδνουλα,Ασπα ον λαιν,χαμομιλάκι,πινκντριμερ ,τα κουπεπκάκια μου, το γαιτανάκι,Αγγελίνος ,ολους όσους ξεχνάω αυτή τη στιγμη,  Μαρία Στυλιανάκη και Γιώργος Αυγερόπουλος και  όσους ανταλλάξαμε μηνύματα πικρίας αλλά και  αλληλοκατανόησης και μητρικής συναδελφικότητας.
Τις φιλενάδες μου στο ιντερνετ  ειδικά στο θέμα -φυσιολογικός τοκετός μετά από καισαρική την Αγγελικούλακαι το Ολυμπάκι από Γερμανία που με βοήθησε , το Ναντινάκι τη γλυκιά φρεφονηπιοκόμο, τη Λίλη , τη Μαρία Ο και Ζαχαρένια γλυκειά και την Αντωνια και την Μαρια Ο Και τη Μαρια χουχουλινο απο τα Βορεια και την καλη μου Εύη που με εχει ενισχυσει με καλη ενημερωση ουκ ολιγες φορες!.
Εσάς τις μπλογκοφιλενάδες και φορουφιλενάδες μου  σας ευχαριστώ πιο πολύ γιατί μαζί σας θα γίνει ένα όνειρο μου πραγματικότη.Η άγνοια που προκαλεί τους φόβους μας θα αντικατασταθεί από πληροφόρηση που θα μας ενώσει και θα μας κάνει δυνατές. Μαζί θα ανοίξουμε μια νέα πόρτα να μπουν καινούργια Ελληνάκια με αγάπη και όχι βία, μαζί θα μεγαλώσουμε Ελληνάκια ευτυχισμένα και όχι προγραμματισμένα ρομποτάκια μέσα από συστήματα ύπνου και μεθόδους οριοθέτησης . Μαζί θα διασπείρουμε το μήνυμα της "γονεικότητας μέσω της αγάπης" και θα διαολοστείλουμε κάθε ξενόφερτο μήνυμα "γονεικότητας μέσω ανταλλαγμάτων , ορίων και συμβιβασμών".Μαζί θα κλωτσήσουμε  την πολυεθνική  έξω από την Ελληνική οικογένεια και θα βάλουμε την αιώνια ΦΑΤΝΗ στη θέση της.Να τι θα μας φέρει το 2011!!!

Τέλος να ευχαριστήσω αυτό το υπέροχο σαλιγκαράκι, με σήμα το άπειρο στο κέλυφος  του που μόλις εμφανίστηκε δίπλα στο πληκτρολόγιο μου (σας το ορκίζομαι)...να μου επιβεβαιώσει ότι υπάρχει Θεός !

Καλή Χρονιά αγαπημένοι μου!Rapapapam!

21 σχόλια:

  1. Καλή Χρονιά yogamama.......να είσαι καλά και να χαίρεσαι την οικογένειά σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστώ Σοφάκι μου!Ανταποδιδω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ευτυχισμενο 2011 Ασπασια μου! Δεν ειμαι μαμα, σε διαβαζω ομως παντα με πολυ προσοχη. Εισαι μια ομορφη γυναικα και δεν αναφερομαι στην εξωτερικη σου εμφανιση αλλα κυριως στην ψυχη σου. Να χαιρεσαι την οικογενεια σου! Καλες γιορτες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος24.12.10

    Kalh xronia saligaraki mou! Paty xx

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος24.12.10

    Τι να πω γι' αυτό το υπέροχο κείμενο...με συγκίνησες απίστευτα.Δεν έχω λόγια, πραγματικά, μπράβο σου!Σ' ευχαριστούμε πολύ!Καλά Χριστούγεννα!Να χαίρεσαι την οικογένειά σου κι εκείνοι εσένα!
    Με πολλή αγάπη
    Ζαχαρένια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Φαιδρα ευχαριστώ, τελικα πολλαπλασιαζονται οι μη μανουλες αναγνωστριες και πολυ χαιρομαι , μιας και για μενα καθε γυναικα ειναι μανουλα ολων των παιδιων του κοσμου!Ζαχαρενακι και Πατακι το ξερετε σας αγαπω. Πωπω και το Ελινακι μου ξεχασα!Παω να σας γραψω ! Να μπουνε ουλοι!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Συγκινήθηκα.. υπέροχο κείμενο.... Είναι πολύ σημαντικό να ευχαριστείς.. ευχαριστιέσαι!
    Θα τα πούμε από κοντά ε;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. αλφα24.12.10

    καλεε!!
    χριστούγεννα έχουμε ουχί θενκς γκιβινκ!!

    ουτε εγω ειμαι μαμα -για την ωρα τουλαχιστον, αλλα σε διαβαζω φανατικα! και με επηρρεαζεις σε πολλα πραγματα!
    σ' ευχαριστω λοιπον γι αυτο!

    χρονια πολλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Aσπασία μου το τι με συγκίνησες δεν λέγεται.. Σας εύχομαι χαρουμενες γιορτές κοντα σ'αυτούς που αγαπάτε!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. γλυκο Ασπασάκι με την υπέροχη οικογενεια, να εισαι πάντα καλά, με συγκίνησες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ασπασάκι μου γλυκό πόσο δύσκολο είναι μια φράση χωρέσει όλα αυτά που θέλω να σου εκφράσω... Από χτες θέλω να σου πω πόσο πολύ με άγγιξαν τα λόγια σου και δε βρίσκω τα λόγια...
    Είστε και οι τρεις σας πολύτιμοι! Σας περιμένουμε να σας αγκαλιάσουμε!! Καλά Χριστούγεννα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Τίποτα δεν είναι τυχαίο στην ζωή, ε;
    Ούτε και η γνωριμία μας! :)
    Άντε μένουμε τόσο κοντά και έχει τόσο καιρό να συναντηθούμε, να το κανονίσουμε σύντομα.

    Πολλές ευχές και αγάπη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Το post σου ξεχειλίζει από αγάπη και ευγνωμοσύνη και είναι βέβαιο ότι αυτά και άλλα πολλά καλά θα σου επιστέψουν στο πολλαπλάσιο…
    Χρόνια πολλά συνονόματη, κι εγώ σε ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Τι να πω γι' αυτό το κείμενο, που ήρθε σαν λύτρωση, σαν σταλμένο από το Θεό, σε μια φάση γενικής απογοήτευσης και ισοπέδωσης των πάντων, οτι υπάρχει το ευχαριστώ και το συγγνώμη, κι είναι λέξεις γλυκιές κι ιαματικές. Μου θύμισες να είμαι ευγνώμων, κάτι που συχνά ξεχνάω, ομολογώ. Μου θύμισες οτι υπάρχουν άνθρωποι που σκορπούν αγάπη-κι αγάπη θα λάβουν-κι ας προσέχουμε συνήθως όσους δεν το κάνουν.
    Ευχομαι, μέσα από την καρδιά μου, μια υπέροχη χρονιά, γεμάτη έντονες στιγμές κι αληθινά συναισθήματα (και για σένα είμαι σίγουρη οτι η ευχή θα πραγματοποιηθεί!)
    Μαρία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Μου αρεσε πολυ το κειμενο σου κ στα περισσοτερα θελω να σου πω τα ενιωσα κ εγω μετα την γεννηση του 1ου μου γιου.Σου ευχομαι να εχεις μια καλη χρονια κ να συνεχισεις να αγωνιζεσαι με τοσο παθος για αυτα που πιστευεις.Καλη χρονια .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ανώνυμος31.12.10

    Πολύ όμορφο κείμενο γιατί είναι πηγαίο και αυθεντικό! Καλή χρονιά κι από μένα, με έμπνευση και νέα δημιουργικά μαθήματα ζωής.

    http://newagemama.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Πολύ όμορφα λόγια!! και πόσο δίκιο έχεις! Η ευχή σου, ευχή μου για αγάπη, ακατανόηση και συγχώρεση για όλους τους συνανθρώπους μας!
    Και φυσικά Ευτυχισμένα γεννέθλια για το παιδάκι σου! Εμένα ο δεύτερός μου γιός γίνεται ενός χρονού σήμερα (02/01)! Να είναι γερά και καλότυχα όλα τα παιδάκια του κόσμου!
    Καλή χρονιά σου εύχομαι, καλή δύναμη και να συνεχίσεις να προσφέρεις πολύτιμες στιγμές σε όλες εμάς και πολύ περισσότερο στην οικογένειά σου! (η μαμά του Spiderman - θα μου κoλλήσει αυτό μάλλον!!!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Καλή Χρονιά yogamama!!Nα χαιρεσαι το μικρούλη του,χρόνια πολλά κ καλα για τα γενέθλια του με υγεία κ θετική ενέργεια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. (yoga) μάνα!
    Καλή μας Χρονιά.
    Έχουμε πολύ δουλειά να κάνουμε.
    Καλά κουράγια, μπόλικη έμπνευση, αρμονία, ειρήνη μας εύχομαι για να τα καταφέρουμε!

    Θα τα πούμε σύντομα.
    Τώρα πια η αρχή έγινε.
    Οι δρόμοι μας ανταμώθηκαν.
    Και για αυτό ευχαριστώ το σύμπαν (άντε καλά και εσένα...).
    Τα υπόλοιπα είναι θέμα χρόνου!

    xxxx

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Μαρία Ορφανίδου (χουχουλίνος ε)9.1.11

    Ζηλεύω τους ανθρώπους που εκφράζονται τόσο όμορφα. Όταν θέλω να εκφράσω συναισθήματα, άλλα θέλω να πώ και άλλα λέω!!!! Με συγκίνησες και όχι τίποτε άλλο αλλά η μικρή θα βγει ιχθύς και όπως είπε ο αστρολόγος στην Ολίβια είναι ευαίσθητες ψυχές. Την προπονώ από τώρα. :)))
    Καλή χρονιά να χουμε Ασπασία μου με υγεία για τα παιδάκια όλου του κόσμου. Να μην ξανακλάψουνε μανούλες (άκουσα πολλά τραγικά τελευταία που με κλόνισαν).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Κοριτσια πωπω γεμισαμε σχολια!!!Σας ευχαριστω!!!Δεν ξερω που να πρωτο απαντησω. Σας φιλω ολες γλυκα και σας θυμιζω οτι ολοι αρκει να προσπαθουμε...Θεοι δεν ειμαστε
    Απλα ειναι στη φυση μας να πληγωνομαστε και να πληγωνουμε...ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή