Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

Ακόμα θηλάζεις; Εγώ δεν θήλασα...

 Ναι ακόμα θηλάζω , 21 μήνες πέρασαν και ποτέ στη ζωή μου δεν είχα φανταστεί ούτε και ονειρευτεί ότι θα έχω έναν ταρζανάκο στα χέρια μου και θα θηλάζω. Ο καιρός πέρασε , η χρονιά άλλαξε το μωρό μου μεγάλωσε. Θα πάει φαντάρος και ακόμα θηλάζω.Κάποιες μπιχτές έκαναν την εμφάνισή τους.Ο άνθρωπος ασχολείται πάντα με τον άλλο άνθρωπο.Έχει άποψη και συμβουλή για τον άλλο άνθρωπο.Θεωρεί μια κυρία απέναντί μου την ώρα που θηλάζω ,οτι είναι πανέμορφο που κάποια θήλαζε με ένα τεράστιο μαντήλι και τη σκέπαζε ολόκληρη ρε παιδί μου σε εκείνο το πανηγύρι!Ακούω ακούω ακούω . Ανοίγω την καρδιά μου και συγχωρώ, συγχωρώ συγχωρώ. Μια Ελλάδα που έγινε γιαγιά και δεν θήλασε, που δεν γνώρισε το θηλασμό, αλλά ξέρει να συμβουλεύει  τη μωρομάνα να  βάλει σκέπαστρο .Απλώνει το χέρι και δείχνει προς την ιερή φιγούρα της τροφού. Μη και βγει το βυζί έξω ρε παιδιά ! Σκεπάστε τα χάλια μας Αφού πρωτα μου δικαιολογηθεί," χωρίς φυσικά να το ζητήσω ", γιατι η ίδια δεν θήλασε.Δε σας κρύβω οτι καιρό τώρα έχω κουραστεί και βάζω σκέπαστρο ή θηλάζω μόνο στο σπίτι...Σκέφτομαι να κατέβω στην Πατησίων να βρω καμιά μπούργκα Αφγανική. Το χειμώνα θα έχω τον φαντάρο μου στο μάρσιππο και θα φοράω τη μπούργκα. Θα πίνει  αυτός ανενόχλητος το γαλατάκι του θα περιφέρομαι και εγώ ανέμελη και μακρυά απο τα αδηφάγα βλέμματα των αντι-θηλασμικών.
Παρατηρώ οτι μιλώντας με μια μαμά που δεν θήλασε πάντα θα αρχίζει να μου δικαιολογείται γιατί δε θήλασε. Πόσο άσχημα μπορεί να νιώθω δεν σκέφτεται. Είναι τέτοια η ανασφάλεια της που δεν πάει στο μυαλό της ότι την θεωρώ αξιότιμη ηρωίδα μωρομάνα. Θα φαντάζεται οτι μέσα μου θα σιχτιρίζω. Σωπαίνω προχωράω . Δεν έχει νόημα πια να απαντάω -Μα όχι γλυκιά μου -Τι κιαν δε θήλασες? Ολες μάνες είμαστε και αγαπάμε τα μωρουλίνια μας. Δεν ακούει σας λέω. Δεν τη νοιάζει. Και εκεί λοιπόν κατέληξα στο εξής συμπέφασμα. Τι είναι ο θηλασμός ο αποκλειστικός για τη θηλάζουσα μάνα; Ποιά η διαφορά απο τη μη θηλάζουσα; Η ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑ κορίτσια. Δεν έχουμε αυτή την ανασφάλεια για το αν κάνουμε το καλύτερο για το παιδί μας. Δεν έχει ξεκινήσει καμία μανούλα που θηλάζει να μου δικαιολογείται  γιατι θηλάζει.Μόνο όποια δε θηλάζει αρχίζει να δικαιολογείται σαν να είμαι ο στρατηγός του θηλασμού.Θέλω λοιπόν να καταλήξω στο εξής . Ο θηλασμός απο μόνος του συμφωνώ έχει άπειρα οφέλη. Αυτό δε σημαίνει οτι η μάνα που δεν τα κατάφερε (ή είναι κατά του θηλασμού) δεν αγαπά το σπλάχνο της , ή οτι το μωράκι της είναι κατώτερο είδος απο τα θηλάζοντα παιδάκια. Αυτο που διαφέρει όμως είναι η αίσθηση που έχει η μάνα για τον εαυτό της . Η αίσθηση της σιγουριάς και της αυτοπεποίθησης μόνο διαφέρει. Όλες μα όλες ήθελαν να θηλάσουν και δεν τα κατάφεραν . Όλες μα όλες δικαιολογούνται .Όλες μα όλες κάνουν οτι καλύτερο μπορούν για το μωράκι τους και αυτό μετράει.Αυτό εισπράτει και το μωρό .Τη σιγουριά.Είτε θήλασες είτε δε θήλασες νιώσε σιγουριά!

12 σχόλια:

  1. Ανώνυμος13.10.11

    Για ακόμα μια φορά έγραψες αυτά που σκεφτόμουν αυτές τις μέρες..
    Και εγώ θηλάζω την 19 μηνών κόρη μου ακόμα :)

    Μαρία Σ :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν πρέπει να κρύβεσαι. Και να τους λές να ασχολούνται με τις δικές τους δουλειές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος13.10.11

    πριν απο λιγες μερες μιλουσα στο τηλ με μια φιλη μου που την αγαπω πολυ και τη θεωρω σοφη.τη γνωρισα πολυ περιεργα αλλα την νιωθω τοσο κοντα μου,σκεψου οτι μεχρι και στη γεννα μου ηταν εκει.αυτη λοιπον μου ειπε οτι πιο σοφο εχω ακουσει μεχρι τωρα για το θηλασμο(σημ ειναι και η ιδια θηλαζουσα μαμα). ¨αυτες που θηλαζουν αρκετο καιρο περα απο κακοτοπιες(που ολες ειχαμε),περα απο το προσδοκωμενο(των αλλων βεβαιως) ειναι οι μανες που δεν αντεχουν τις τυψεις της επιλογης μη θηλασμου.να μην κρυβεσαι my dearest artist. σου εχω πει οτι εισαι καταπληκτικη φωτογραφος??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τελικά, όσα και αν πούμε , όσο και αν φωνάζουμε, αυτός ο άτιμος ο θηλασμός θα είναι ταμπού εδώ στο Ελλαδιστάν (για έξω δεν ξέρω...).
    Πάντα θα υπάρχουν αυτοί που ενοχλούνται, αυτοί που σου λένε την άποψή τους που φυσικά ποτέ μα ποτέ δεν ζήτησες........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μπραβο Ασπασια μου! Τελειο! Σοφη μας Ασπασια ειχα πεθυμησει τετοιο αρθρο σου ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμη ξέρω ποια είσαι και ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.Μαμά Λυδία και εγώ με είχα επιθυμήσει.Και εξω Αγγελική ταμπου ειναι , ανάλογα τη χώρα βέβαια.Το βυζι είναι σεξουαλικο οργανο για την κρεβατοκαμαρα και απαγορευεται να τελεσει το εργο του , να πεταχτει εξω να θηλασει.Θα ειναι επομενο κειμενο αυτο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εμένα πάντως μου δίνει ελπίδα η Μογγολία! Δείτε φανταστικό άρθρο (αξίζει την έκτασή του) και σχόλιο μου πάνω σε αυτό - http://momofhappiness.blogspot.com/2011/08/blog-post.html
    Εδώ πάλι, χρειαζόμαστε όλη την υποστήριξη που μπορούμε να έχουμε (αρχίζει και σφίγγει και σε μένα ο κλοιός - μόλις πέρασα βλέπετε το "ανεκτό" 1ο έτος..)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. vegan mama ετσι θα κανω.Θα συνεχισω ακαθεκτη σευχαριστω
    Μαμα ευτυχιας τελειο το κειμενο θα το χρησιμοποιησουμε αναλογως!!!Ευχαριστουμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τί θέμα και αυτός ο θηλασμός...Κάτι τόσο φυσιολογικό όπως η γέννα, το έχουμε κάνει θέμα! έχω την τύχη να μένω Βαρκελώνη, πόλη υπέρ θηλασμού, βλέπεις παντού "βυζιά" στη φόρα και κανείς δεν παρεξηγείται. Ποτέ δεν κρύφτηκα για να θηλάσω, θηλάζω μετά από 30 μήνες και έχω θηλάσει σε πάρκα, πλατείες, δημόσιες υπηρεσίες, στη στάση, στο τρένο, στο λεωφορείο, στο σούπερ μάρκετ, σε μαγαζιά, παντού. Ποτέ δε μου πέρασε από το μυαλό να κρυφτώ για να ταίσω το μωράκι μου. Ειλικρινά χαίρομαι που δεν είχα να παλέψω και για αυτό... Καταλαβαίνω πάντως πώς είναι, το έχω νιώσει στην Αθήνα, αλλά και πάλι έβγαζα βυζί και δώστου γάλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. pvivika23.10.11

    κι εγώ τα ίδια περνάω (μετράω 14 μηνες θηλασμού). άρχιασν τα σχόλια του τύπου: "κόψτο τώρα που είναι νωρίς, άντε φτάνει τόσο" κι ας βλέπω τα παιδιά τα δικά τους με την πιπίλα μέχρι 5 χρονών....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Δεν κατάφερα να θηλάσω πολύ καιρό λόγω επίπεδων θηλών και πολύ κακής ενημέρωσης. Ζηλεύω τόσο πολύ τις μανούλες που θηλάζουν που γίνομαι έξαλλη όταν ακούω τέτοια σχόλια. Αλλά συνεχίστε απτόητες μανούλες. Μπράβο σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αγνή νομίζω αυτή ειναι μια περίπτωση που θα με έκανε κιεμενα να σταματησω νωρίς το θηλασμό.Πρεπει να είναι πολύ οδυνηρο με τις ψευδοθηλες και βαλε βγαλε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή