Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

ΓΑΛΑΚΤΙΒΙΣΜΟΣ. ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΤΟΙΜΕΣ ΓΙΑ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΔΕΣ;

 Ναι το facebook μπορεί να έχει κατηγορηθεί για πολλά, όμως αναδεικνύεται σε ιδανικό μέσο για την "στρατολόγηση"-συγκέντρωση like minded people. Κάπως έτσι δημιουργήθηκε το Lactivism. Μητέρες που διαθέτουν περισσότερο γάλα από όσο χρειάζονται τα μωρά τους, μπορούν να το προσφέρουν σε άλλα μωρά, των οποίων οι μαμάδες δεν είναι τόσο παραγωγικές.
Το Eats on Feets παράφραση του Meals on Wheels κάνει ακριβώς αυτό! Οι Emma Kwasnica και Shell Walker που βρίσκονται πίσω από αυτήν την πρωτοβουλία, θα πρέπει ήδη να νιώθουν πανευτυχείς, αφού μέσα σε λίγες εβδομάδες δημιουργήθηκαν 98 τοπικά γκρουπ.
Το θέμα όμως είναι πολύ μεγαλύτερο από όσο φαίνεται. Στη σύγχρονη κοινωνία ο θηλασμός σχεδόν εξοστρακίστηκε, ενώ ο δανεισμός γάλακτος αποκλείστηκε κοινωνικά, ανοίγοντας δρόμο στη βιομηχανία να παράγει "σχεδόν" μητρικά γάλατα-υποκατάστατα του αυθεντικού.
Οι δικαιολογίες πολλές, με αιχμή το HIV. Lactivism η αντίρρηση. Οι τράπεζες μητρικού γάλακτος που υπάρχουν δεν επαρκούν, αφού το γάλα που παρέχουν δίνεται με προτεραιότητα σε πρόωρα ή άρρωστα μωρά, ενώ η τιμή του είναι απαγορευτική για τα μέσα εισοδήματα. Το lactivism επαναφέρει στο προσκήνιο της παλιά πρακτική των τροφών και μάλιστα με ιδιαίτερη επιτυχία.
Οι δημιουργοί του προτρέπουν τις μητέρες να συμμετέχουν, παρουσιάζοντας επιστημονικά στοιχεία σχετικά με το πόσο ασφαλές είναι το σύστημα και δίνοντας οδηγίες για να καθησυχάσουν όσες ανησυχούν.
Αλλη μια απρόσμενη εφαρμογή των Νέων Μέσων!

Σοφία Βεργοπούλου



Πηγή OTENET Portal

Τι θα λέγατε κόρες ( μου το κόλλησες Ολγάκι) να φτιάξουμε ένα δίκτυο γάλακτος στην Ελλάδα?Απο ότι έχω καταλάβει δουλεύει μέσω facebook .Ζητείται γαλατάκι μαμάς στα Πατήσια.Απάντηση -Έφτασεεεεεεεεεεεεεε απο 'Αγιο Ελευθέριο!
-Ζητείται γαλατάκι στο Κιλκίς!Απάντηση -Στείλε τον άντρα σου στις Σέρρες, το χω έτοιμο φρέσκο φρέσκο! 

8 σχόλια:

  1. Yperoxh idea! Makari na vrei uposthriktes sthn Ellada!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος25.11.10

    Αυτό το παντρεμα παλιας πρακτικης και νεων τεχνολογιων με τρελαινει........

    αυτη ειναι εξελιξη.... όχι δαιμονοποιηση στο "νέο", όχι "σνομπάρια" στο παλιο ως παρωχημενο.

    Β.

    Ζητείται γαλατάκι στο Κιλκίς!
    Απάντηση:
    - Στείλε τον άντρα σου στις Σέρρες, το χω έτοιμο φρέσκο φρέσκο!

    Δωσεεεεεεεεεε.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος25.11.10

    καλα,εεε!!!ποσο πολυ θα μου αρεσε κατι τετοιο....Εγω δεν μπορεσα να θηλασω την μπεμπα και μακαρι να υπηρχε καποια μαμα να μας προσφερει εστω κι ενα-δυο γευματα!!!
    Οπως παλια...
    ποσο συγκινητικο
    Μαρσυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος25.11.10

    Ωραία ιδέα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ωραία ιδέα, παλιοτερα γινόταν, μακαρι να γίνει και τώρα!
    Ο πατερας μου μου ειπε πως η γιαγιά μου θήλαζε και αλλα παιδιά, είχε πολύ γάλα! Και επίσης στο χωριό του ηταν πολύ συνηθισμένο αυτό και τα παιδιά έπιναν μητρικό γάλα μέχρι τα 10 τους χρόνια!
    Και εχουμε παρατηρησει οτι όσα παιδιά πίνουν πολλα χρόνια μ. γάλα έχουν πιο δυνατό ανοσοποιητικό απο άλλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος25.11.10

    Το είχα προτείνει σε φίλη μου που ήθελε να θηλασει και τελικά δεν μπόρεσε. Είχα πολύ περισσότερο απ' ότι χρειαζόταν το παιδάκι μου και δυστυχώς το πετούσα... Η απόσταση που μας χώριζε και η έλειψη ενημέρωσης από μέρους της ήταν η αιτίες να μην το δοκιμάσουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος29.11.10

    Σε ενα ρεπορταζ στο "Ελενα" 'η στο "Μητερα", δεν θυμαμαι, ελεγε πως υπαρχει τραπεζα μητρικου γαλακτος που γινετε δωρεα απο μητερες που θηλαζουν για μωρακια προωρα ή ορφανα ή με στεριτικο συνδρομο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μιράντα26.10.11

    Γεια σας! Μακάρι να γινόταν κάτι τέτοιο! Είμαι απο Φλώρινα ο γιος μου είναι 8 μηνών όταν ήταν 3 εως ότου πήγε 5 κρατούσα προσωπική τράπεζα γάλατος. Κάποια στιγμή θέλησα να την δωρίσω σε μωράκια που δεν θήλαζαν. Η γιατρός μου είπε ότι το είχε προτείνει παλαιότερα σε κάποιες και γενικότερα ότι υπάρχει άγνοια και πολλές γυναίκες σιχαίνονται (!) να δώσουν γάλα άλλης γυναίκας και ότι για να το δωρίσω θα πρέπει να βρώ κάποια φίλη που να με γνωρίζει πολύ καλα...
    Τελικά δεν βρέθηκε καμία και το γάλα το έδωσα αργότερα όταν μετά απο μια στρεσογόνο περίοδο η παραγωγή μου μειώθηκε δραματικά. Τώρα ο Σταυρος δεν θέλει το στήθος και έτσι τα λίγα ml που καταφέρνω να βγάλω του τα δίνω με κουταλάκι...
    Δίνουμε γάλα στα μωράκια και εγώ δεν ξέρω απο που, και δεν δίνουμε απο μια άλλη γυναίκα. Με σωστή ενημέρωση μπορούν να αλλάξουν πολλές απόψεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή