Κάποτε οι γιαγιάδες μας ήταν σε διαρκή επαφή με τη Μάνα Φύση και τις χάρες της, εμπιστεύονταν βότανα, φυτά, καρπούς, φτιάχναν κρέμες, αφεψήματα, κτλ. ήξεραν ποιό φυτό είναι κατάλληλο για ποιό σύμπτωμα. Αργότερα οι γονείς μας πέρασαν στην εποχή της χημείας, εμπιστεύτηκαν τη φαρμακοβιομηχανία και τα γρήγορα αποτελέσματά της και εγκατέλειψαν σχεδόν τη σοφία της Φύσης. Οι περισσότεροι από μας μεγαλώσαμε με αντιβιώσεις, παυσίπονα, σιρόπια για το βήχα, ένα σωρό φάρμακα και κανένα χαμομήλι που και που για τον κοιλόπονο. Και ήρθε η σειρά μας να γίνουμε γονείς και να αποφασίσουμε για την υγεία των παιδιών μας. Ευτυχώς που τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια τάση αμφισβήτησης της φαρμακοβιομηχανίας που ελπίζω μέρα με τη μέρα να δυναμώσει και μια τάση να επιστρέψουμε στα παλιά, στις συνταγές και τα ματζούνια των γιαγιάδων μας. Ανατρέχουμε λοιπόν σε ομοιοπαθητικές, εναλλακτικές θεραπείες, ανασύρουμε συνταγές ξεχασμένες των παππούδων μας, κάνουμε τα πάντα για την πολύτιμη υγεία των μικρών μας θησαυρών.
Σας παραθέτω μερικά γιατροσόφια ιδανικά για τα κρυολογήματα, βασισμένα στις μοναδικές ιδιότητες του κρεμμυδιού, όλα δοκιμασμένα και άκρως προτεινόμενα:
Σιρόπι κρεμμυδιού
Ιδανικό για βρογχίτιδα, κρυολογήματα, καταρροές και προβλήματα φάρυγγα.
Συστατικά
ένα μεγάλο κρεμμύδι
οκτώ κουταλιές μέλι ευκάλυπτου, θυμαρίσιο, δεντρολίβανου ή ανθέων
ένα λεμόνι
μερικές σταγόνες πρόπολης και εχινάκειας
Προετοιμασία
Σε ένα μπωλ βάζουμε το κρεμμύδι κομμένο σε ροδέλες, προσθέτουμε το μέλι και το χυμό λεμονιού. Το αφήνουμε όλη τη νύχτα να δέσει και την επόμενη μέρα το σουρώνουμε και το φιλτράρουμε σε ένα μπουκάλι. Το υγρό που απόμεινε έχει την υφή σιροπιού. Πρέπει να λαμβάνονται το λιγότερο έξι κουταλιές της σούπας μοιρασμένες κατά τη διάρκεια της ημέρας: πρωί, μεσημέρι, βράδυ. Δεν πρέπει να καταπίνεται, αλλά να σαλιώνεται έχοντάς το στο στόμα σαν να ήταν μαλακή καραμέλα και κάνοντάς το να περνάει λίγο λίγο, για να καθαρίζει, να ξεπρήζει και να απολυμαίνει τις άνω αναπνευστικές οδούς. Σε κάθε κουταλιά προσθέτουμε 10 ή 15 σταγόνες πρόπολης και εχινάκειας.
Για μαμάδες και παιδιά
Αν το παιδί σου έχει μύξες και είναι πολύ κρυωμένο, κόψε μισό κρεμμύδι και βάλτο σε ένα πιατάκι στο προσκεφάλι του κρεβατιού και θα δεις πόσο θα το βοηθήσει η οσμή του κρεμυδιού να αναπνεύσει καλύτερα. Ο ύπνος του θα είναι αναζοωγονητικός και ήρεμος.
Αν το παιδί σου πάσχει από βρογχίτιδες, αν έχει βρογχικό άσμα η πνευμονία, κάνε το παρακάτω: πάρε ένα κρεμμύδι όχι πολύ μεγάλο, ψιλόκοψέ το και ανακάτεψέ το με τέσσερις κουταλιές μελιού. Τοποθέτησε το μείγμα καλά απλωμένο σε ένα μικρό πανί και το τοποθετείς στο στήθος του παιδιού. Το μέλι και το κρεμμύδι πρέπει να είναι σε επαφή με το δέρμα του παιδιού. Του βάζεις μια φανέλα απο πάνω, την πιτζάμα και για ύπνο. Την επόμενη μέρα θα είναι πολύ καλύτερα.
Μαρία "Μάνα Γης"
yogamama,τελεις οι πληροφοριες σου! αυτο με το κρεμμυδι κανει και για κολικους! το κοβεις στη μεση και το αφηνεις για λιγο στην κοιλιτσα του μωρου!!!φιλια!
ΑπάντησηΔιαγραφήευχαριστούμε κοριτσια ! Τελειο τελειο τελειο! Παω να χωθω κατω απο το κρεβατακι του τωρα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγώ ξέρο ένα για τον πονόλαιμο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ αποτελεσματικό!
100 gr μέλι
Χυμό από μισό λεμόνι
ξύσμα και ψύχα από μισό λεμόνι (βιολογικό)
πίνουμε 2 κ.σ κάθε μέρα (πρωί-βράδυ)
και την άλλη μέρα κελαηδάμε!!!
φιλενάδα "σταγόνες πρόπολης και εχινάκειας" που τις βρίσκω? δεν έχω ιδέα τι είναι ξένες γλώσσες μου ακούστηκαν αυτές οι σταγονίτσες...
ΑπάντησηΔιαγραφήεκεί που ήμουν με το κρεμμύδι, το λεμόνι κ το μέλι στο χέρι κ ετοιμαζόμουν να το φτιάξω, έμεινα με την όρεξη....
Τι είναι αυτές?
ΑΑΑΑΑΑΑΑΑΧ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑΥΤΟ ΜΕ ΤΟ ΚΡΕΜΜΥΔΙ ΣΤΟ ΠΑΙΔΙ ΘΑ ΤΟ ΔΟΚΙΜΑΣΩ..ΕΙΝΑΙ Η 2η ΦΟΡΑ ΜΕΣΑ ΣΕ 1 ΜΗΝΑ ΠΟΥ ΠΑΘΑΜΕ ΟΞΥΤΑΤΗ ΛΑΡΥΓΓΙΤΙΔΑ, ΩΤΤΙΤΙΔΑ Κ ΞΑΝΑ ΜΑΝΑ ΑΝΤΙΒΙΩΣΗ ΝΕΦΕΛΟΠΟΙΗΤΗ Κ ΜΑΣΚΕΣ...
ΟΥΥΥΥΥΦ ΒΑΡΕΘΗΚΑ ΜΕ ΤΑ #$#@%^#ΦΑΡΝΜΑΚΑ
εγω ήθελα να σας πω, ότι ένα παιδάκι που ο οργανισμός του έχει μάθει την ευκολη λύση των φαρμάκων, μπορεί λίγο να αργήσει να ανταποκρίνεται στα γιατροσόφια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπομονή:)
Ευχαριστούμε για το σιρόπι, θα το δοκιμάσουμε σίγουρα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ αλήθεια είναι ότι είναι τραγικό ένας οργανισμός που θα έπρεπε να είναι αγνός να έχει "μολυνθεί" τόσο νωρίς από τη χημεία και να μην ανταποκρίνεται στα φυτικά προιόντα...Ενώ υπάρχουν τόσοι άλλοι μη βλαβεροί τρόποι και πιο αποτελεσματικοί γιατί είναι ολιστικοί και δεν θεραπεύουν μόνο τα συμπτώματα, όπως η ρεφλεξολογία, η ομοιοπαθητική, τα διάφορα βότανα κτλ. και παρόλα αυτά καταφεύγουμε στα φάρμακα.
Σ' ευχαριστούμε για τις πολύτιμες πληροφορίες, ειδικά για μας που δεν έχουμε εμπιστευτεί τη φαρμακολογία. Ευχαριστώ και για σχόλια, και αυτά βοηθάνε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΈτσι αλλάζουμε, δίνοντας ο ένας στον άλλον αυτό που έχουμε. Να είσαι καλά.
ευχαριστουμε
ΑπάντησηΔιαγραφήΩραία ακούγονται και χρήσιμα. Επίσης ξέρω ότι οι εισπνοές από μερικά φύλλα ευκαλύπτου σε βραστό νερό είναι καλά για το σινάχι. Θυμάμαι τη μαμά μου να προσκυνάει την ματζουράνα όταν έκανα εμετό, τα χαμομήλια για το πιπί και τα ερεθισμένα μάτια, φασκόμηλο με μέλι για το λαιμό αλλά για το σινάχι απλά κερνούσε άπειρα χαρτομάντηλα!!!χχχ
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ μικρούλης μου αν και 2 ετών σχεδόν ακόμα σινάχι δεν έκανε, μόνο μια ωραιότατη διάρροια πριν ένα μήνα. Μακριά από μας φτου φτου...
εχινακεια κ προπολη υπαρχει φανταζομαι σε καθε φαρμακειο . Εγω εχω ενα παιδικο σιροπι που τα εχει και τα δυο.Η Μαρια (μαμα-ολε) μιλαει εκ πειρας για την υπομονη ΚΟΡΙΤΣΙΑ.Το καλοκαιρι μας εβαλε τα γυαλια οταν σε ελευθερο καμπινκ ειχε τη μικρη με πολυ πυρετο , δεν μετακινηθηκε , της εκανε ρεφλεξολογια ολη νυχτα και το πρωι η μικρη ξυπνησε ΠΕΡΔΙΚΙ!
ΑπάντησηΔιαγραφήερωτηση: όταν λες να κόψουμε μισό κρεμμύδι στην περίπτωση κρυολογήματος τι εννοείς? να το κόψουμε στη μέση και να βάλουμε το μισό στο προσκεφάλι ή να ψιλοκόψουμε μισό κρεμμύδι (όπως κάνουμε όταν το τσιγαρίζουμε)??
ΑπάντησηΔιαγραφήευχαριστώ εκ των προτέρων..
καλα αυτο με το κρεμμυδι πολυ πετυχημενο το εκανα πριν λιγο στον γιο μου και ειδα αμεσως αποτελεσματα.συγχαρητηρια!
ΑπάντησηΔιαγραφήτο μιγμα πρεπει ν μπει στο ψυγειο?
ΑπάντησηΔιαγραφή