Παρασκευή 23 Απριλίου 2010

Μωρό χορτοφάγος?

Σήμερα συζητήσαμε πως γίνεται να γίνουν τα μωρά μας χορτοφάγοι ενώ εμεις κατεβάζουμε τα πα''ιδάκια με τη σέσουλα .Και ειδού η απάντηση.
.Η Vegan Society έχει εκδώσει ένα πολύ καλό βιβλίο με τον τίτλο Feeding Your Vegan Child (£9.99), γραμμένο από τη διαιτολόγο Sandra Hood. Στο βιβλίο αυτό, αποκαλύπτει πως γονείς, μωρά και παιδιά μπορούν να ακμάσουν με μία διατροφή που αποκλείει όλα τα ζωικά παράγωγα, όπως κρέας, πουλερικά, ψάρια, αυγά, γαλακτοκομικά τρόφιμα, μέλι και υπο-προϊόντα όπως ζελατίνη. Με τη χρήση γάλακτος σόγιας ενισχυμένο με βιταμίνη D, βιταμίνη Β12 και ασβέστιο, μπορείς να πάρεις αρκετά θρεπτικά συστατικά που χτίζουν γερά κόκαλα και είναι απαραίτητα για να βοηθήσουν το σκελετό του μωρού σου να αναπτυχθεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σου αλλά και κατά το θηλασμό.

Μία πολύ σημαντική συμβουλή είναι να επενδύσεις σε ένα συμπλήρωμα διατροφής ειδικό για βίγκανς που ονομάζεται Veg1 (90 ταμπλέτες, £4.99), το οποίο περιλαμβάνει τα θρεπτικά στοιχεία που αναφέρθηκαν πιο πάνω, συν φολικό οξύ – οι γυναίκες που προσπαθούν να συλλάβουν χρειάζονται 400 μικρογραμμάρια καθημερινά. Μερικοί μπορεί να αντιδρούν στην ιδέα ενός συμπληρώματος, αλλά η άποψή μου είναι πως είναι μία λογική «πρακτική ασφάλειας».

Πρέπει να θυμόμαστε ότι υπάρχει πλήθος παμφαγικών διατροφών που δεν είναι υγιεινές, και ότι πολλά μωρά στη χώρα μας μεγαλώνουν με διατροφή που περιέχει υπερβολικό αλάτι, κορεσμένα λίπη και ζάχαρη. Έτσι αν ακολουθήσεις με υπευθυνότητα μία ισορροπημένη βίγκαν διατροφή, δεν χρειάζεται να ανησυχείς για το αν κάνεις κάποιο λάθος.

Οι βίγκαν έχουν χαμηλότερα ποσοστά καρδιοπαθειών αργότερα στη ζωή τους, έτσι η αποβολή του άγχους σχετικά με το θέμα, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη βελτίωση των πιθανοτήτων να συλλάβεις και να έχεις μία ευτυχισμένη, υγιή εγκυμοσύνη και ένα υγιές μωρό.

Διατροφικές συμβουλές

1. Κατέστησε τα δημητριακά ολικής άλεσης και τις πατάτες ως βάση για κάθε γεύμα. Τα ενισχυμένα δημητριακά είναι χρήσιμα στο να προσφέρουν επιπλέον θρεπτικά συστατικά. Τα δημητριακά ολικής άλεσης προσφέρουν σίδηρο για ενέργεια και ψευδάργυρο για ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα.

2. Φάε ένα «υποκατάστατο κρέατος» σε κάθε γεύμα. Τόφου, φασόλια, φακές, ρεβύθια, ξηροί καρποί, σπόροι και φυστικοβούτυρο, όλα δίνουν πρωτεΐνη στη θέση του κρέατος, των ψαριών, των πουλερικών και των αυγών.

3. Κατανάλωσε εναλλακτικά γαλακτοκομικά προϊόντα δύο φορές την ημέρα. Αυτά περιλαμβάνουν το ενισχυμένο γάλα σόγιας, γιαούρτια και τυρί σόγιας, συν τρόφιμα πλούσια σε ασβέστιο όπως αποξηραμένα βερύκοκα, πράσινα φυλλώδη λαχανικά (εκτός από σπανάκι), ξηρούς καρπούς και σουσάμι.

4. Φρούτα και λαχανικά. Τουλάχιστον 5 την ημέρα, με μεγάλη ποικιλία. Κατανάλωνε αυτά που είναι πλούσια σε βιταμίνη C όπως εσπεριδοειδή φρούτα και πιπεριές στα κυρίως γεύματα γιατί βοηθούν στην απορρόφηση του σιδήρου. Επίσης ντιπ ενισχυμένα με βιταμίνη D, γάλα σόγιας και δημητριακά καθημερινά, και προσπάθησε να βγαίνεις στον ήλιο, ειδικά από το Μάρτιο μέχρι τον Σεπτέμβρη.

5. Κατανάλωνε ιωδισμένο αλάτι ή μικρές ποσότητες από φύκια (seaweed) κάθε ημέρα.

6. Φάε τρία με τέσσερα βραζιλιάνικα φυστίκια κάθε μέρα για σελήνιο ή σιγουρέψου ότι το λαμβάνεις μέσα από συμπλήρωμα.

Για περισσότερες πληροφορίες και για να αγοράστε το βιβλίο της Sandra Hood ή το συμπλήρωμα Veg1, επικοινωνήστε με www.vegansociety.com ή τηλεφωνείστε 0845 4588244.

Αν έχετε ερωτήσεις για την Amanda, στείλτε της e-mail στο amandaursell@thetimes.co.uk

Το λινκ του πρωτότυπου άρθρου:
http://www.timesonline.co.uk/tol/life_and_style/health/article4131103.ec
e

5 σχόλια:

  1. Ανώνυμος24.4.10

    ΑΛΛΟ ΕΝΑ ΑΡΘΡΟ YOGAMAMA ΠΟΥ ΜΕ ΜΑΘΑΙΝΕΙ ΝΕΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΩ ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΜΑΝΟΥΛΑ!!!!!
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!!!!!

    ΜΑΝΤΟΛΙΝΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. με το καλο μαντολινο μου... με ολη μου την καρδιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ ευχάριστο να βλέπω ένα τέτοιο άρθρο. Το συγκεκριμένο βιβλίο Feeding Your Vegan Child είναι πραγματικά εξαιρετικό (με βοήθησε πολύ και κατά τη διάρκεια της βίγκαν εγκυμοσύνης μου αλλά και τώρα που μεγαλώνω το μικρό μου με τη βίγκαν διατροφή. Να είσαι καλά για την αναδημοσίευση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολυ χαιρομαι που υπαρχει vegan Ελληνιδα μαμα .Γραψε μας κι αλλα για την εμπειρια σου αν μπορεσεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Και δεν είμαι η μόνη! :) Από την εμπειρία μου δεν έχω να πω και πολλά εκτός του ότι σε κάνει να νιώθεις υπέροχα το γεγονός ότι το αγνό σου πλασματάκι μεγαλώνει με τις αρχές τις αβλάβειας και μακριά από την κατανάλωση ζώων. Νιώθω ότι διδάσκω πραγματική αγάπη για το περιβάλλον, τα ζώα και το συνάνθρωπο μέσα από τη βίγκαν ζωή. Είναι σίγουρα δύσκολο όταν η πλειοψηφία του περίγυρου αντιμετωπίζει τους βίγκαν με καχυποψία ή ειρωνία αλλά πιστεύω αυτό συμβαίνει με κάθε επιλογή που κάνουμε ως γονείς, όταν ξεφεύγει από το 'κατεστημένο' και το 'παραδοσιακό'.

    ΑπάντησηΔιαγραφή